opinie

Dienstenrichtlijn helaas nog springlevend

Woensdag kopten veel Nederlandse kranten over het vermeende einde van de EU-dienstenrichtlijn. Chirac zou hebben gezegd dat die niet meer bestond omdat hij het er niet mee eens was. En dat vond Schröder ook. Maar niets is minder waar. Omdat Chirac noch Schröder daar iets over te zeggen hebben. Omdat hun uitspraken vooral gezien moeten worden in het kader van het Franse referendum over de Europese grondwet. En omdat dinsdag de Commissie Industrie van het Europese Parlement nog haar enthousiasme voor de richtlijn onderstreepte. ‘Bolkestein’ is dus – helaas – nog springlevend.

Als Chirac en Schröder menen wat ze zeggen en straks ook de daad bij het woord voegen, dan juich ik dat van harte toe. En ook premier Balkenende zou zich daar bij aan moeten sluiten, om deze nieuwe Europese trein niet te missen. Maar vooralsnog is scepsis op zijn plaats.

Op een persconferentie na de Frans-Duitse ministerraad stelde Chirac dat de dienstenrichtlijn ‘niet meer bestaat dankzij Frankrijk, Duitsland en nog een paar landen’. De Bondskanselier hield zich meer op de vlakte: ‘Er mag in Europa geen sociale dumping plaatsvinden’. Dat laatste vinden wij ook, maar tot nog toe was dat voor Schröder geenszins reden om de dienstenrichtlijn af te wijzen. Dat Chirac het beleid van de EU bepaalt door op een persconferentie in Parijs een boude uitspraak te doen moet een vergissing zijn. Beide uitspraken passen dan ook vooral in het kader van de Franse referendumcampagne, want de bal ligt nog altijd in het Europese Parlement, niet in het Elysée.

Na de zomer stemt het Europese Parlement definitief over de Bolkestein-richtlijn. Tot nu toe werd die behandeld in de diverse commissies. Soms werd het voorstel daar scherp veroordeeld (in de Commissie Milieu en Volksgezondheid). Soms werd het omstreden oorsprongslandbeginsel eruit gehaald (zoals in de Commissie Interne Markt). Maar afgelopen dinsdag, in de Commissie Industrie, werd de dienstenrichtlijn nog volop omarmt en overleefde ook het oorsprongslandbeginsel. De race is dus nog lang niet gelopen.

Chirac liet zich dinsdag ontvallen dat hij samen met Schröder een alternatief had bedacht voor ‘Bolkestein’. Helaas kon hij daar niet meer over zeggen… Het valt ook nog maar te bezien of we daar vóór 29 mei, de dag waarop Frankrijk stemt over de grondwet, nog iets van horen. In de Franse en Duitse pers kreeg Chirac’s faux pas over de dienstenrichtlijn beduidend minder aandacht dan in Nederland. Dat sterkt mij in de opvatting dat we hier te maken hebben met een overmoedige vergissing en dat oppositie tegen het huidige voorstel van Bolkestein nog altijd van groot belang is voor een sociaal Europa.