nieuws

SP en GroenLinks-PvdA presenteren initiatiefnota dakloosheid

Samen met ervaringsdeskundigen en mensen uit de praktijk hebben SP-Kamerlid Sandra Beckerman en GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld maandag een twintig-puntenplan gepresenteerd om dakloosheid aan te pakken. Het vorige kabinet heeft te weinig gedaan om het aantal daklozen terug te brengen en het nieuwe kabinet benoemt dakloosheid nauwelijks in de plannen. De partijen stellen in een initiatiefnota voor om meer werk te maken van de woningbouw, met name de sociale huur. Ook moet er beter gekeken worden naar wie dakloos is, want veel mensen blijven nu onder de radar terwijl ze wel hulp kunnen gebruiken. En het minimumloon moet volgens Beckerman en Westerveld ook omhoog naar 16 euro, zodat minder mensen van armoede dakloos worden.

Beckerman: ‘Dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen dakloos zijn is mensonterend en onnodig. Het is een kwestie van politieke wil; meer huizen bouwen, betere zorg en een hoger inkomen. Het nieuwe kabinet moet met betere plannen komen dan het nu heeft. Wij doen daarom 20 voorstellen. Ze kunnen van ons stevige oppositie verwachten als ze, net als het vorige kabinet, te weinig aan het aanpakken van dakloosheid zullen doen.’

Dakloosheid Sandra Beckerman

De overheid heeft zich eerder ten doel gesteld om in 2030 dakloosheid helemaal uit te bannen. Met het huidige tempo gaat dat volgens Beckerman en Westerveld zeker niet lukken. Bij de presentatie van de initiatiefnota waren alle sprekers het daarover eens. Mustapha Eaisaouiyen (woonactivist), Luc (ervaringsdeskundige en betrokken bij het jongerenplatform), Ashley Knipping (ervaringsdeskundige, werkzaam bij gemeente Nijmegen), Peter Schouten (advocaat en betrokkene) en Marjan Zwart (straatverpleegkundige) vertelden over hun ervaringen met de wooncrisis, de zorg en dakloosheid.

De initiatiefnota dakloosheid is hier te lezen.

Betrokken SP'ers