nieuws

Verslag partijraad 25 november 2023

Genomen besluiten tijdens deze Partijraad:

  • Verslag d.d. 22 juli 2023 vastgesteld

  • Vaststellen kandidatenlijst TK23 bekrachtigd

  • Financiële controlecommissie jaarrekening SP 2023 benoemd

  • Jaarplan internationaal secretariaat 2023 vastgesteld

  • Gedragscode SP vastgesteld

  • Verslag 27ste congres vastgesteld

  • Voorstel extra vergadering partijraad eerste kwartaal 2024 aangenomen

  • Verslag 28ste congres vastgesteld

  • Spelregels 29ste congres vastgesteld

  • Voorlopige begroting 2024 aangenomen

11.00 uur Voorzitter Jannie Visscher opent de Partijraad

1. Opening en mededelingen
Jannie Visscher geeft een korte toelichting op de agenda. In het bijzonder is de Partijraad bijeen om de verkiezingen van 22 november te bespreken. JV geeft een terugblik op hoe de afgelopen maanden eruit hebben gezien. Voor wat betreft de hamerstukken heeft afdeling Nijmegen de stukken 2.c Spelregels 29ste congres en 2.h Verslag 28ste congres ‘onthamerd’ waardoor deze alsnog besproken zullen worden aan het einde van de agenda.

2. Hamerstukken
2.a Vaststellen verslag d.d. 22 juli 2023
2.b Bekrachtigen vaststellen kandidatenlijst TK23
2.d Benoemen financiële controlecommissie jaarrekening SP 2023
Benoemd tot de financiële controlecommissie zijn: Frits Akse (Almelo), Esmee de Koning (Bergen op Zoom), Jan Willem Roosch (Haarlem), Dimph van Ruth (Heerenveen) en Willem de Vries (Alkmaar).
2.e Jaarplan internationaal secretariaat SP 2024
2.f Gedragscode SP
2.g Verslag 27ste congres
2.i Voorstel extra vergadering partijraad eerste kwartaal 2024

De PR ziet nu een filmpje met foto’s van de afgelopen campagne en fragmenten van diverse mediamomenten.

3. Terugblik Tweede Kamerverkiezingen 2023
Lilian Marijnissen trapt de bespreking van de verkiezingen af. Ze geeft aan goed ziek te zijn van de uitslag. Goed om elkaar zo snel te spreken, zegt ze. Om echt te weten hoe het beter kan is er goed onderzoek nodig. De SP zal er snel van moeten leren. Marijnissen begrijpt de zorgen en verdriet. Marijnissen hoopt dat het proces de komende maanden samen te kunnen doen. Ze roept de PR op om elkaar op te zoeken en te ondersteunen.

Marijnissen geeft aan dat de SP, in tegenstelling tot andere partijen en de media, niet verrast kan zijn door de winst van de PVV. Als je in de wijk komt dan hoor je dat de gevestigde orde zich al decennialang doof is voor de noden van mensen. Deze mensen maken geen klasse-analyse en daarom zijn ze vatbaar voor de platte teksten van Wilders. Daar zit voor de SP een opdracht. Hoe stemmen zij de volgende keer wel SP?

Vandaag is het volgens Marijnissen om met elkaar te delen. Alles kan en moet op tafel. Er moeten serieuze lessen worden getrokken.

Jimmy Dijk vertelt over hoe de partij zo goed als het kon een zomercampagne heeft gevoerd. Gevolgd door het Prinsjesdagprotest en het congres. Van veel mensen kreeg Dijk te horen dat het een goed opgezette campagne was. Deze keer is het beter dan de vorige keer gelukt om op pad te gaan als afdelingen. Er zijn honderden nieuwe leden sinds de verkiezingen. Dijk roept op om ze te benaderen en te binden.

Er is te kort de tijd geweest sinds de verkiezingen om met een hele gedegen analyse te komen. Dijk zegt dat er naast teleurstelling ook trots is en roept op om daaraan vast te houden. Er komt een grondige analyse naar de uitslag. Het wetenschappelijk bureau onderzoekt cijfers, partijen over de grens en met team O&O worden focusgroepen ondervraagd, Het partijbestuur vraagt om reacties bij bondgenoten en zet een enquête uit onder leden. Het is aan afdelingen om een enquête uit te zetten onder kiezers. Hiervoor wordt de tijd genomen tot en met februari.

Partijraad reageert op de uitslag en de introductie van LM en JD
Er zijn complimenten voor de inzet van afdelingen en de verschillende optredens van Lilian Marijnissen. Natuurlijk is er teleurstelling over de uitslag. Er wordt door veel afdelingen uitgesproken dat het goed is dat er een grondig onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken. Er wordt op verschillende manieren en in verschillende scherptes uitgesproken dat het nu echt anders moet. De leden van de partijraad die reageren op het voorstel voor een onderzoek, zijn overwegend positief. Sommige afdelingen kijken naar de boodschap waarmee het campagneteam en de lijsttrekker op pad zijn gestuurd. Anderen wijzen ook specifiek naar het politiek en bestuurlijk leiderschap. Hierbij klinkt ook de oproep om een oordeel daarover niet aan de partijraad over te laten maar wat dat betreft kritisch naar zichzelf te kijken. Vrijwel iedereen vraagt zich af hoe het kan dat de SP niet heeft gewonnen in dit politieke klimaat en stelt daar verschillende vragen over. Er wordt ook speciaal aandacht gevraagd voor het betrekken van jongeren en de strategie van online communicatie.

Jimmy Dijk en Lilian Marijnissen reageren op de inbreng van de partijraad
Dijk zegt dat mensen hebben gezocht naar een stok om zo hard mogelijk mee te slaan. Die stok moet de SP zijn. In het onderzoek moet volgens Dijk worden meegenomen of de goede thema’s zijn gekozen voor ons profiel. Jongeren en de online communicatie worden als extra punten toegevoegd. Dijk geeft aan dat er ook onderzoeken van externen worden gebruikt voor het eigen onderzoek. Marijnissen zegt dat iedereen goed naar zichzelf en het eigen functioneren moet kijken, ook zij. Uiteindelijk moeten de keuzes worden gemaakt die goed zijn voor de partij, dat is het allerbelangrijkste. Als Marijnissen op pad gaat met een standpunt of voorop loopt in een campagne dan is dat in opdracht van de partijraad. Er is een verschil tussen onderwerpen uit de weg gaan en welke strategische keuzes je maakt voor wat betreft de onderwerpen waarover je praat. Volgens Marijnissen heeft de partij en wie er ook de leider is er wel baat bij dat de partij duidelijk heeft wat ze wil rondom thema’s als klimaat en migratie. Het is te kort door de bocht om alle kiezers die nu naar andere partijen zijn gegaan op één hoop te gooien. Daarom is volgens Marijnissen eerst het onderzoek nodig voordat er conclusies worden getrokken.

Jannie Visscher sluit het agendapunt af. Dit is volgens Visscher het startpunt van een goed onderzoek waarbij we ook de buitenwereld betrekken. Een spiegel om tot de nodige zelfreflectie te komen met als doel een nieuwe strategie te bepalen waarmee we de volgende verkiezingen kunnen winnen. Er vindt geen stemming plaats over dit punt. Tenslotte vraagt Visscher aan Lilian Marijnissen om voorop te gaan in de strijd en om een ondersteuning vanuit de partijraad door middel van een applaus.

4. Voorlopige begroting 2024
Penningmeester Gerrie Elfrink geeft aan dat de begroting op een ongelukkig moment is gekomen zo rond de verkiezingen. De uitslag heeft namelijk invloed op de financiën en die is nu nog niet verwerkt. Het voorstel is om een voorlopige begroting vast te stellen voor de subsidieaanvraag maar dat er een aangepaste begroting komt. Elfrink Vindt de motie van Nijmegen een goede suggestie en die wordt dus overgenomen.

De partijraad stemt in met de voorlopige begroting 2024

5. Conceptverslag 28ste SP-congres
De afdeling Nijmegen heeft een vraag ten aanzien van het verslag. Tijdens het congres is gezegd dat de uitslag per kandidaat van de lijst zou worden gepubliceerd op SP-net. Daar is door het bestuur op teruggekomen met de opmerking dat iedereen voldoende stemmen heeft behaald. Afdeling Nijmegen twijfelt daar niet aan maar vindt wel dat het netter is om het gewoon bekend te maken.

Het bestuur reageert
Secretaris Arnout Hoekstra geeft aan dat er in het verleden conclusies werden getrokken uit het feit of iemand misschien meer of minder stemmen had behaald. Dat is niet het doel van de stemming. Het doel is om te beoordelen of er aan de hand van de statuten voldoende draagvlak is voor de lijst. Dat is niet duidelijk gezegd tijdens het congres en daarom moet dit helder zijn bij volgende congressen.

Het verslag wordt in stemming gebracht en aangenomen

6. Spelregels 29ste congres
Arnout Hoekstra geeft aan dat de voorbereidingen voor het volgende congres in volle gang zijn. Daarvoor moeten ledenvergaderingen worden georganiseerd in januari. De oproep aan afdelingen is om die nu alvast te plannen en om leden uit te nodigen.

Afdeling Nijmegen heeft een aantal vragen. Is het bedrag van 60 euro dat in rekening wordt gebracht bij afdelingen als mensen zonder afmelding niet komen opdagen kostendekkend? Geldt deze ook voor andere bijeenkomsten? Er is geen tweede ronde ALV’s, kan dat nog wel mogelijk worden gemaakt? Hoe kunnen wijzigingsvoorstellen nog beter worden georganiseerd zodat het tijdens het congres ook echt over de inhoud gaat?

Hoekstra erkent dat er veel wijzigingsvoorstellen waren waardoor het soms erg verwarrend was tijdens de stemming. Dat komt de discussie niet ten goede. Zoek daarom de verbinding en zoek andere afdelingen op om voorstellen te bundelen. Tekstuele wijzigingen hoeven niet in stemming te worden gebracht. Het doel is om minder te vergaderen, daarom is er geen tweede ALV opgenomen. Er moeten keuzes worden gemaakt in waar de tijd aan wordt besteed. De kosten die in rekening worden gebracht bij afdelingen als afgevaardigden niet komen zonder iets te laten weten, zijn volgens Hoekstra niet kostendekkend. De partij kan het gratis houden voor bezoekers maar dan moet wel iedereen er zijn.

De spelregels 29ste congres worden in stemming gebracht en aangenomen

7. Opbouwen en versterken afdelingen
Voorne aan Zee en Heusden hebben de status van afdeling verkregen van het partijbestuur. Aa en Hunze is een afdeling in oprichting geworden. Verschillende mensen die hieraan hebben bijgedragen worden door Gerrie Elfrink uitgenodigd op het podium om ze hierover te spreken. Ze geven aan dat dit is gelukt door te onderzoeken waar een goede voedingsbodem is voor de SP, er werden leden benaderd om vervolgens met hen gerichte acties op te zetten,

8. SP Jongeren
Voorzitter van SP Jongeren Bastiaan Meijer vertelt over de scholierenverkiezingen waar hij bij aanwezig was. Onder jongeren doet de partij het nog niet goed genoeg. Met het lied ‘Leen’ is het de SP jongeren gelukt om meer bekendheid te krijgen en zich in te vechten in de discussie over de rente op de studieschuld. Er zijn ondertussen ook twee nieuwe leden in het bestuur gekozen. In het jaarplan staat dat de SP Jongeren zich op het mbo gaat richten en daar gaan ze snel verder mee aan de slag.

Jannie Visscher roept op om de komende tijd de strijd voort te zetten omdat dit harder nodig is dan ooit en sluit de vergadering.