nieuws

JEFTA is paard van Troje

Another world is possible - SP
SP verzet zich al jaren tegen JEFTA

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur noemt het principeakkoord met Japan dat de Europese Commissie vandaag heeft afgesloten een paard van Troje: “de omstreden hoofdstukken over investeringsbescherming (ISDS) en de overdracht van persoonsgegevens voor commerciële doeleinden worden nu buiten beeld gehouden, in de hoop dat het weghalen van de handelstarieven de Europese Raad en het Europese Parlement zal overtuigen het verdrag goed te keuren. Dat is een heel slinkse manier om zo’n omstreden verdrag om de democratische controle heen te loodsen.”

Mineur verwijst naar het onderdeel van de regelgevende samenwerking die ook onderdeel is van het verdrag: “In dit soort verdragen wordt het achterkamertje tot officieel beleid verklaard, waar omstreden beleid kan worden voorgekauwd. De Commissie kan nu dus zeggen dat er nog geen afspraken zijn over ISDS en persoonsgegevens — een onderwerp waar Japan zeer verschillende opvattingen over heeft —, en de onderhandelingen uitstellen tot het moment dat het handelsverdrag al in werking is.”

Het verdrag wordt door Eurocommissaris Malmström het ‘grootste handelsverdrag ooit’ genoemd. Mineur: “JEFTA is weer een voorbeeld van verdragen die alleen voordelig zijn voor multinationals. Alle kritiek die er de afgelopen jaren kwam op de handelsverdragen met de Verenigde Staten (TTIP) en Canada (CETA) geldt precies zo voor JEFTA. De Europese Commissie luistert niet naar de terechte bezwaren van de bevolking, maar doet er zelfs nog een schepje bovenop.”

Betrokken SP'ers