nieuws

Team Brussel samen met Belgische vakbonden tegen sociale dumping

Foto: Meltem Okcu

Deze morgen stond het Luxemburgplein voor het Europees Parlement in Brussel vol met demonstranten die dagelijks de gevolgen voelen van de sociale dumping in Europa. Ze protesteerden tegen de oneerlijke concurrentie tussen werknemers uit diverse lidstaten. Niet alleen in Nederland, maar ook in Belgiƫ en andere West-Europese landen worden Oost-Europese werknemers uitgebuit. Deze uitbuiting leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt en is een regelrechte bedreiging voor de bestaanszekerheid van West-Europese werknemers.

Foto: Meltem Okcu

Veel werknemers uit de transportsector en de bouwsector waar sociale dumping leidt tot onder andere baanverlies en onmenselijke arbeidsomstandigheden, lieten vandaag hun stem horen. Goede toespraken, afgewisseld met mooie muziek, leuke gesprekken en een prima sfeer op het plein, zorgden voor een geslaagde demonstratie. Het ging hier nog om een Belgische actie, maar als het aan de eurofractie ligt, worden dit soort acties uitgebreid met vakbondsleden uit heel de EU.

Foto: Meltem Okcu
Voorafgaand aan de demonstratie, die georganiseerd werd door de Belgische vakbond ABVV, waren er diverse acties waarbij actievoerders aan verschillende snelwegen in het land Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs informeerden over hun rechten en de brochure 'Your rights in Belgium as a truckdriver' verspreidden. Naast solidariteit met de actie van de vakbond zal de SP-eurofractie zich blijven inzetten tegen sociale dumping, onder andere door voorstellen voor wijziging van de detacheringsrichtlijn.

Betrokken SP'ers