nieuws

Op de bres voor kunst en cultuur

Gijs Scholten van Aschat kwam vandaag in het Haagse Nieuwspoort in actie voor cultuur

Vandaag stelden D66 en SP voor om 14 miljoen extra te investeren in kunst en cultuur. Na de enorme bezuinigingen van het kabinet Rutte 1 is de armoede in de culturele sector groot. Met 14 miljoen euro extra voor komend jaar worden de grootste problemen opgelost. Op lange termijn wil de SP dat er meer geld wordt vrijgemaakt om de problemen structureel aan te pakken.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: 'Ondanks positieve adviezen krijgen veel instellingen minder geld. Dat leidt tot verschraling en vermarkting van het aanbod, want er is steeds minder ruimte voor experiment en verdieping. Daarnaast is er veel stille armoede in de sector. Talloze medewerkers werken voor een hongerloontje en een vaste aanstelling kun je vergeten. Het aantal vrijwilligers en ZZP’ers neemt zienderogen toe. Deze 14 miljoen euro is noodzakelijk om de sector overeind te houden.' Op 8 december wordt gestemd over het voorstel.

Vorige week stelden SP en D66 al voor om 11 miljoen vrij te maken voor cultuur, door de verlaging van de accijns op wijn en champagne te schrappen. De coalitie stemde echter tegen. Van Dijk: 'PvdA en VVD kiezen voor bubbels in plaats van cultuur. Minister Bussemaker zegt dat zij zich zorgen maakt over de cultuursector, maar heeft in feite niets veranderd aan het beleid van haar voorganger, Halbe Zijlstra. Vier jaar lang was haar motto: andere woorden, zelfde beleid.'

Betrokken SP'ers