nieuws

SP dwingt transparantie af in arbitragedebat

CC-BY-SA-4.0: Acid the meme machine, Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topsecretsidebar.jpg
CC-BY-SA-4.0: Acid the meme machine, Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topsecretsidebar.jpg

Onder druk van de SP zal het informele juridische advies van het Europees Parlement over het nieuw op te richten Investeringshof openbaar gemaakt worden. Met de openbaarmaking van de stukken kan er een open maatschappelijk debat worden gevoerd over de voorstellen, en blijft de weg naar een opinie van het Europees Hof van Justitie open.

Het Investeringshof (ICS) is een variant van het omstreden ISDS, en het moet de nieuwe standaard worden. Het maakt deel uit van voorstellen voor CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada.  SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is blij met het besluit van de Handelscommissie.  Mineur: “De vraag of je eigenlijk wel een parallel rechtssysteem kunt hebben naast het bestaande rechtssysteem, is zeer fundamenteel. Dat bedreigt de positie van ons Europese rechtssysteem, niet alleen omdat het op te richten Investeringshof uitsluitend wordt ingericht voor buitenlandse investeerders, maar ook omdat het hof zich volledig onttrekt aan het Europese recht. Er is geen mogelijkheid voor beroep. Daarmee ontstaat er een parallelle rechtsgang.”

Mineur bouwt al enige tijd aan steun voor een officiële opinie van het Europese Hof van Justitie. “Ik wil graag weten wat het Europese Hof van Justitie hiervan denkt. Het informele advies van de Juridische Dienst was sterk gekleurd, en bedoeld om het debat in de kiem te smoren. Het is goed dat er nu mogelijkheid is voor meer visies op deze kwestie. Het debat hierover moet niet alleen politiek zijn, maar ook juridisch en maatschappelijk. Ik heb er sterk op aangedrongen om dit advies openbaar te maken, en nu dat gebeurd is, kan het debat in volle hevigheid gevoerd worden.”

Het informeel advies is te dowloaden van de website van de Internationale Handelscommissie.

Betrokken SP'ers