nieuws

Roemer bij algemene politieke beschouwingen: verlaag nu het eigen risico

SP-leider Emile Roemer wil volgend jaar al het eigen risico verlagen. ‘Want waarom moeten mensen, die toch al de pech hebben om ziek te worden, een boete van minimaal 385 euro betalen? Alsof mensen ervoor kiezen om ziek te worden.’ Dat zei Roemer bij de algemene politieke beschouwingen vandaag in de Tweede Kamer.

Roemer maakte in het debat duidelijk dat de oprichting van een Nationaal ZorgFonds noodzakelijk is om een einde aan de marktwerking in de zorg te maken: ‘De SP kiest voor samenwerking in de zorg. Voor zorggeld dat weer naar zorg gaat. En voor een patiënt die niet langer een melkkoe is, maar een persoon die zo snel mogelijk geholpen moet worden. Met één Nationaal ZorgFonds bepalen straks artsen en patiënten welke zorg nodig is, aldus Roemer.

Volgens Roemer heeft zes jaar VVD-beleid de samenleving en de economie geen goed gedaan. ‘In twintig jaar tijd hebben VVD-kabinetten een economie opgetuigd die ideaal is voor de vrienden van de Quote en hun Top-500, maar die voor werknemers steeds minder werd. Het besteedbaar inkomen is voor alle Nederlanders sinds 2005 omlaag gegaan, behalve voor de 20 procent rijkste Nederlanders. De vrienden van de premier.’

Een half uur nadat Roemer was uitgesproken hadden zesduizend mensen zich aangesloten bij het Nationaal ZorgFonds op www.nationaalzorgfonds.nl.

Lees hier de hele inbreng van Roemer tijdens de Algemene Beschouwingen.

Betrokken SP'ers