nieuws

TTIP slecht voor lage inkomens en milieu

Donkere wolken boven het Europees Parlement. Foto: Anne-Marie Mineur
De vlaggen van het Europees Parlement (foto: Anne-Marie Mineur)

TTIP zal mensen mensen in lagere inkomensklassen niet vooruit helpen, en mogelijk zelfs schaden door stijgende consumentenprijzen. Bovendien zal TTIP zorgen voor een stijgende vraag naar kolen (0,3%) en gas (0,2%), en een toenemende CO2-uitstoot (0,2% tot 0,3%). Daarmee bedreigt TTIP de afspraken van het klimaatakkoord. Die conclusies trekt de SP uit het de ontwerp-milieueffectrapportage van onderzoeksbureau Ecorys dat de duurzaamheid van TTIP heeft onderzocht.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur plaatst kanttekeningen bij het rapport zelf: “De onderzoekers gaan uit van een ambitieus scenario waarin 100% van de handelstarieven worden geschrapt. Het scenario waarin slechts 98% van de handelstarieven zou worden geschrapt, geldt als ‘minder ambitieus’. Maar de onderhandelaars zitten klem op 97%, dus de conclusies die de onderzoekers trekken zijn erg voorbarig. Het zou me niet verbazen als we de duurzaamheidseffecten in het definitieve verdrag nog flink moeten bijstellen.”

Het rapport berekent dat hoge inkomens meer gaan profiteren van eventuele loonstijging dan lage, en dat daarbovenop de consumentenprijzen stijgen met 0,3%. Dat maakt de positie van niet-werkenden (gepensioneerde, werklozen) extra moeilijk.

 

Betrokken SP'ers