nieuws

SP roept Eurocommissaris Thyssen op rug recht te houden bij tegengaan uitbuiting

Dennis de Jong

Vandaag wordt duidelijk of voldoende lidstaten een gele kaart hebben getrokken tegen de voorstellen van Eurocommissaris Thyssen om de detacheringsrichtlijn aan te passen. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong: ´Als er inderdaad voldoende steun is voor de gele kaart procedure, wordt de Commissie gedwongen de voorstellen te heroverwegen. Het gaat hier vooral om Centraal- en Oost-Europese lidstaten die het kennelijk niet erg vinden dat hun werknemers worden uitgebuit, als ze worden gedetacheerd in andere lidstaten. In het Europees Parlement hoop ik zoveel mogelijk handtekeningen te krijgen van collega´s voor een brief aan Thyssen, waarin ik haar oproep vast te houden aan haar voorstellen´.

De bezwaren van de lidstaten die de gele kaart hebben getrokken, zijn met name gebaseered op het feit dat de richtlijn die de handhaving van de detacheringsrichtlijn moet bevorderen, pas op 18 juni a.s. door alle lidstaten moet zijn ingevoerd. Zij willen dan ook eerst afwachten hoe deze richtlijn werkt, voordat zij willen spreken over de voorstellen van Thyssen. De Jong: ´In mijn brief aan Thyssen ga ik ook hier op in. Als tegemoetkoming zou Thyssen kunnen toezeggen dat zij niet pas in 2019, maar al midden volgend jaar een dergelijk evaluatierapport uitbrengt. Eigenlijk vind ik dit allemaal onzin, want je hoeft in sectoren als de bouw en de land- en tuinbouw niet ver te zoeken om gevallen van uitbuiting van gedetacheerden tegen te komen. Maar als sommige lidstaten een evaluatierapport nodig hebben, dan is dat prima, als de behandeling van de voorstellen daardoor geen vertraging oploopt´.

Eerder uitte De Jong kritiek op de voorstellen van Thyssen, die hij ´gatenkaas´ noemde. De Jong: ´Die kritiek handhaaf ik, maar ik had en heb de hoop dat we via gerichte wijzigingsvoorstellen de detacheringsrichtlijn verder kunnen verbeteren. Dat kan echter alleen, als Thyssen haar voorstellen niet intrekt. Vandaar mijn oproep aan haar om de behandeling voort te zetten´.

Betrokken SP'ers