nieuws

Mineur: veranderingen in TTIP-verdrag zijn puur voor de bühne

Er is geen sprake van dat de Europese Commissie het omstreden arbitragesysteem ISDS uit de handelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada wil halen. Dat concludeert de SP naar aanleiding van het gelekte onderhandelingsmandaat voor het verdrag met Canada dat Foodwatch vandaag gepubliceerd heeft. Uit de gelekte documenten blijkt dat niet Canada, maar de Europese Unie erop heeft aangedrongen om ISDS in de onderhandelingen op te nemen. Dat Eurocommissaris Malmström beweert de onderhandelingen met Canada niet te kunnen heropenen, is dus uitsluitend een kwestie van onwil aan Europese kant.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur stelt dat de Europese bevolking hiermee geschoffeerd wordt. 'De weerstand onder de bevolking tegen het arbitragesysteem is groot. Honderdvijftigduizend mensen hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen dit systeem, vrijwel allemaal uiterst kritisch. Commissaris Malmström heeft weliswaar een aantal cosmetische veranderingen voorgesteld voor het Amerikaanse verdrag, maar naar nu blijkt is ze nooit van plan geweest om die veranderingen ook door te voeren in het Canadese verdrag. Dat is des te kwalijker omdat het voor Amerikaanse bedrijven een peulenschil is om gebruik te maken van het Canadese verdrag. Je hebt weinig meer nodig dan een brievenbusfirma. Het verhaal over de verbeteringen in het Amerikaanse verdrag zijn puur voor de bühne. Kortom, we worden genaaid.'

ISDS geeft multinationals de mogelijkheid om overheden aan te klagen als zij wetten aannemen die hun investeringen zouden kunnen schaden. De Europese Commissie heeft de bezwaren tegen dit arbitragesysteem altijd naast zich neergelegd door erop te wijzen dat de onderhandelingen al afgerond zijn en niet meer opgebroken kunnen worden. De weerstand tegen ISDS groeit steeds meer. Bijna drie miljoen Europese burgers hebben het burgerinitiatief tegen de vrijhandelsverdragen TTIP, CETA en TiSA getekend. Op 10 oktober is er een demonstratie gepland in Amsterdam waarvoor zich inmiddels al bijna 10.000 mensen hebben aangemeld.

Betrokken SP'ers