nieuws

SP: Voer verbod in op bijbaantjes Europarlementariërs

Copyright: http://pixabay.com/en/businessmen-men-people-office-42691/

Naar aanleiding van de fraude door Volkswagen en de daaropvolgende discussie over de nauwe banden tussen de auto-industrie en Europese instellingen bleek onder meer dat VVD-Europarlementariër Hans van Baalen op de loonlijst staat bij Mercedes-Benz. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´Van Baalen heeft zijn nevenfuncties opgegeven en daarom handelt hij op het eerste gezicht formeel niet in strijd met de geldende regels. De gedragscode voor Europarlementariërs legt wel beperkingen op, als je bijvoorbeeld voor het EP rapporteur bent op een onderwerp, maar verder mag je zoveel betaalde bijbanen hebben, als je wilt. Op dit ogenblik staat de herziening van de interne regels op de agenda van het EP. Als voorzitter van het transparantienetwerk in het EP stel ik dan ook voor betaalde bijbaantjes zo snel mogelijk te verbieden, want er moet een einde komen aan het handjeklap tussen bijvoorbeeld de automobielindustrie en Europarlementariërs´.

De bijbanen van Hans van Baalen zijn op zich toegestaan. Net als de talrijke bijbanen van de voorzitter van de liberale fractie in het EP, de belg Guy Verhofstadt, waarover al eerder rumoer ontstond, toen bleek dat hij voor €230.000 per jaar bijklust. De gedragscode voor Europarlementariërs laat dit toe en vereist slechts dat als je rapporteur wilt worden op een bepaald onderwerp, er geen sprake mag zijn van belangenverstrengeling. De Jong: ´Hoewel de gedragscode een belangrijke eerste stap was op weg naar transparantie, is duidelijk dat de belangenverstrengeling tussen volksvertegenwoordigers en grote bedrijven gewoon doorgaat. Ik wil dan ook dat we nu doorpakken en een verbod instellen op betaalde bijbanen´.

De voorstellen van De Jong kunnen door het EP direct worden opgepakt, omdat de interne procedureregels van het EP toch al worden herzien. De Jong: ´We hebben eerder geprobeerd om met minder ingrijpende maatregelen de belangenverstrengeling bij Europarlementariërs tegen te gaan. Daarmee voorkom je de ergste uitwassen, maar we hebben de graaicultuur in het EP duidelijk niet kunnen veranderen. Daarom zijn nu veel hardere regels nodig.'

Betrokken SP'ers