nieuws

Twee kandidaten voor voorzitterschap SP

Bij het partijbestuur van de SP hebben zich twee kandidaten gemeld om Jan Marijnissen op te volgen als voorzitter van de SP. Sharon Gesthuizen, Tweede-Kamerlid voor de SP en Ron Meyer, afdelings- en fractievoorzitter in Heerlen en vakbondsbestuurder hebben zich voor de functie gekandideerd. Het XXI SP-congres zal de voorzitter op 28 november aanstaande kiezen.

Naast de voorzitter kiest het congres een algemeen secretaris en minimaal negen en maximaal elf algemeen bestuursleden. De rest van het partijbestuur bestaat uit 20 regiovertegenwoordigers en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en het Europees Parlement.

Op 22 augustus aanstaande komt de congrescommissie bijeen om de voordracht voor het nieuwe partijbestuur te maken. Deze commissie brengt advies uit aan het partijbestuur, die vervolgens op 4 september de voordracht zal bespreken en vaststellen. Kandidaten die niet worden voorgedragen kunnen hun kandidatuur handhaven wanneer zij de steun hebben van minstens één lokale SP-afdeling of minstens 50 SP-leden. Zij moeten het dan opnemen tegen één door het partijbestuur voorgestelde kandidaat. De voordracht voor het volledige partijbestuur wordt op 10 september gepubliceerd.

De SP zal in september, oktober en november een drietal ledenbijeenkomsten organiseren waarvoor ook de media zullen worden uitgenodigd. Op deze bijeenkomsten worden de kandidaat-voorzitters in staat gesteld zich te presenteren aan de leden.

Betrokken SP'ers