nieuws

Transparantie in handelsverdragen moet uit Europa komen

EP-actie, Brussel:
EP-actie, Brussel: "Open the door to transparency", CC: Wikipedia Commons

De SP dringt er bij Eurocommissaris Malmström op aan om nu serieus werk te gaan maken van de transparantie van TTIP, het trans-Atlantische vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Congres heeft gisteren besloten tot een zogeheten Fast Track procedure. Daarmee geeft het de directe democratische controle uit handen over TTP, het handelsverdrag waarover het land onderhandelt met de landen rondom de Stille Zuidzee, waaronder Japan, Australië en Mexico. Er moet gevreesd worden dat de onderhandelingen alleen nog maar in achterkamertjes zullen plaatsvinden. 

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is lid van de internationale handelscommissie: “Wat het Amerikaanse Congres hiermee doet, is zowel de mogelijkheid uit handen geven om de onderhandelingen op de voet te volgen, alsook om ze te beïnvloeden. Het Congres draagt die bevoegdheid over aan de president, en kan er hooguit nog tegen stemmen wanneer het eindresultaat op tafel ligt. Het Congres heeft echter nog nooit tegen een voorstel gestemd waarvoor het met een Fast Track had ingestemd.” 

Of het Congres president Obama ook voor TTIP de vrije hand geeft, is nog niet bekend. Volgens Mineur ligt er daarom een rol bij Eurocommissaris Cecilia Malmström. Mineur: “Malmström heeft bij haar aantreden beloofd om het Europarlement maximale transparantie te geven over TTIP. Maar nog steeds krijgen we geen inzicht in alle stukken. Alleen de Europese inbreng is bekend, en vaak is die informatie al ingehaald door de feiten. Omdat ook het Europees Parlement alleen voor of tegen het verdrag mag stemmen, wordt de democratische controle op deze manier wel heel mager.  Malmström moet op dat punt beslist meer gaan doen: zelf meer naar buiten brengen, maar ook de druk opvoeren op de Amerikanen.”

Mineur maakt zich zorgen. “Het gaat om enorme veranderingen. Er worden niet alleen handelstarieven weggehaald, er komen ook nieuwe regels over landbouw, de banken en de farmaceutische industrie. Ook het omstreden ISDS-arbitragemechanisme maakt onderdeel uit van de deal. Het is schokkend met welk gemak de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers hun controlerende taak uit handen geven. Hiermee zullen ook de Amerikaanse media minder over de onderhandelingen kunnen publiceren.”

Betrokken SP'ers