nieuws

Tiny Kox: Turkse parlementsverkiezingen ongemeen spannend

'De Turkse parlementsverkiezingen van 7 juni beloven buitengewoon spannend te worden. De regerende AK Partij probeert een tweederde meerderheid te veroveren, de links-Koerdische partij doet zijn best om de torenhoge kiesdrempel van tien procent te overwinnen en sociaaldemocraten en nationalisten roepen dat ze een einde gaan maken aan de dominantie van de regeringspartij, wier oprichter Erdogan nu president van Turkije is.' Dat zegt SP-senator Tiny Kox. Hij leidt de internationale verkiezingswaarnemingsmissie van de Raad van Europa. Daags na de verkiezingen zal hij in Ankara de bevindingen van de waarneming presenteren.

De komende dagen treft Kox met zijn 30-koppige delegatie uit een groot aantal Europese landen de leiders van alle grotere politieke partijen, de Kiesraad, de toezichthouder op tv en radio, vertegenwoordigers van de Turkse media en binnenlandse waarnemers van de verkiezingen. Daarbij werkt de delegatie nauw samen met de delegatie die door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) naar Turkije wordt gestuurd.

De regerende AK Partij heeft als voornaamste inzet het vervangen van het huidige parlementaire stelsel door een presidentieel stelsel. De oppositiepartijen zijn daar tegen. Als de links-Koerdische HDP de kiesdrempel haalt worden de verhoudingen in het Turkse parlement helemaal anders dan wanneer dat niet gebeurt. Een maand geleden noteerde Kox tijdens een voorbereidend bezoek aan het land dat er nogal wat zorgen zijn over het gebruik van  de media en van staatsmiddelen door de regeringspartij en mogelijke fraude bij de verkiezingen. Zorgwekkend is verder het grote aantal aanslagen op kantoren van de HDP.

Turkse burgers in het buitenland - waaronder Nederland - hebben al kunnen stemmen. De gemiddelde opkomst was bijna 35 procent, veel hoger dan bij eerdere presidentsverkiezingen. De uitgebrachte stemmen zijn inmiddels naar Turkije gebracht en worden op 7 juni geteld, samen met de die dag in Turkije uitgebrachte stemmen.

Betrokken SP'ers