nieuws

Geheime raad TTIP niet democratisch en niet transparant

Copyright: http://pixabay.com/en/businessmen-men-people-office-42691/
Picture: Nemo, CC0 Public Domain

De manier waarop de Europese Commissie regelgeving wil gaan weggeven aan het bedrijfsleven, leidt tot grote zorgen bij de SP. De nieuwe voorstellen in het kader van het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, halen de democratische controle weg bij de volksvertegenwoordiging en zetten een streep door de onafhankelijkheid en transparantie van onze wetten en regels.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur verzet zich tegen de voorstellen van Eurocommissaris Malmström: “De commissaris wil het opstellen van regels en wetten uitbesteden aan een soort van Geheime Raad die is samengesteld uit belanghebbenden.  Wie er in dat orgaan komen, is niet duidelijk, maar dat het bedrijfsleven een dikke vinger in de pap zal krijgen, lijdt geen twijfel.  Of er onafhankelijke maatschappelijke organisaties zullen mogen aanschuiven, is nog maar helemaal de vraag. In plaats van een democratisch verkozen parlement, dat al een afspiegeling vormt van alle belanghebbenden, geeft Malmström deze taak nu weg aan een ondoorzichtig orgaan dat geen enkele verantwoording hoeft af te leggen.”

De SP verzet zich tegen TTIP en de andere vrijhandelsverdragen waarmee de Europese Unie grote macht overdraagt naar het bedrijfsleven. Mede om die reden pleit de SP voor een referendum over deze verdragen.

Betrokken SP'ers