nieuws

Aan Malmströms frisse wind zit een luchtje

CC by Sébastien Bertrand, https://www.flickr.com/photos/tiseb/4592786358/
Het gebouw van de Europese Commissie (Foto: Creative Commons: Sébastien Bertrand, https://www.flickr.com/photos/tiseb/4592786358/)

De SP dringt er bij Eurocommissaris Malmström op aan om direct gehoor te geven aan het verzoek van vijf milieuorganisaties om inzage te krijgen in onderhandelingsteksten voor het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP). De Milieuorganisaties hebben een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman, en ze beroepen zich daarbij bij op het verdrag van Aarhus uit 2001. Dat verdrag garandeert het recht van het publiek om zich te bemoeien met de besluitvorming omtrent milieuwetgeving. Volgens de SP had de klacht niet nodig moeten zijn.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is geïrriteerd over de gang van zaken en heeft vragen gesteld aan de commissaris: “De nieuwe Eurocommissaris Cecilia Malmström is duidelijk bezig met een charmeoffensief, en ze wekt graag de indruk dat de onderhandelingen met de Verenigde Staten sinds haar aantreden veel transparanter zijn geworden. Vandaag blijkt nog een keer dat die transparantie schijn is. Wij willen af van al die geheimzinnigheid.  Er moet een gedegen publieke discussie kunnen plaatsvinden over de plannen van de Commissie.”

Mineur wijst erop dat het geplande verdrag grote invloed zal hebben op onder andere het milieu: “De Verenigde Staten zijn bezig de weg vrij te maken voor het omstreden schaliegas, en Canada wil graag handelen met de nog meer omstreden teerzandolie. Ook worden de regels over de uitstoot van schadelijke stoffen ondergraven door dit verdrag. Dit is waar het Verdrag van Aarhus voor bedoeld is. Dat de milieuorganisaties de weg moeten gaan via de Europese Ombudsman, toont aan dat er een luchtje zit aan die zogenaamde frisse wind van Malmström.”

Betrokken SP'ers