nieuws

SP: EU mag strijd tegen corruptie niet laten verslappen

De vandaag uitgekomen ´Corruption Perception Index (CPI) 2014´ van Transparency International (TI) laat zien dat de door TI geënquêteerden vinden dat de corruptie in de EU iets is afgenomen. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: 'Op zich is dit goed nieuws. Toch zijn de scores voor landen als Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Italië nog steeds ver beneden de maat. Bovendien wijst TI er terecht op dat landen met mooie scores ondertussen multinationals wel ruim baan geven om in andere landen met steekpenningen te werken´. Binnenkort komt de SP´er met een nieuwe versie van het actieplan tegen corruptie dat hij in 2011 samen met een groep gelijkgezinde Europarlementariërs had opgesteld en de vorige Commissie inspireerde tot een rapport over corruptie.

TI besteedt dit keer veel aandacht aan de manier waarop landen met een goede CPI-score tegelijkertijd hun ogen sluiten voor corrupte praktijken elders van in hun land gevestigde multinationals. De Jong: ´Aan de vervolging van multinationals wordt nog steeds te weinig prioriteit gegeven. Daarnaast blijft er teveel geheim binnen dergelijke concerns. Lidstaten weigeren in te stemmen met een voorstel om bedrijven per land aan te laten geven hoeveel belasting ze afdragen, zodat duidelijk wordt hoeveel regeringen daadwerkelijk ontvangen. Ook blijven lidstaten terughoudend staan tegenover het voorstel om iedereen in het kader van de strijd tegen wiswassen toegang te geven tot informatie over de daadwerkelijke eigendomsverhoudingen binnen ondernemingen. Hopelijk helpen de bevindingen van TI hierin beweging te brengen´.

De CPI meet niet de corruptie bij de Europese instellingen zelf. De Jong: ´Dit blijft een zwart gat. Ook het anti-corruptierapport van de Commissie uit 2013 ging over iedereen behalve over de Europese instellingen zelf. Toch is daar nog veel mis: zo is nog steeds onduidelijk of er een verplicht transparantieregister komt, zoals de voorzitter van de Commissie Juncker eerder aankondigde. Ook zijn er nog zoveel problemen rond de samenstelling en werkwijze van de ruim 900 adviesgroepen van de Commissie dat het Europees Parlement besloot 15% van de gelden voor volgend jaar te bevriezen. Tenslotte zijn er zorgen over de naleving van de gedragscode voor Eurocommissarissen die niet door een onafhankelijke instantie wordt gecontroleerd. Op al deze gebieden moeten Timmermans en Jourova nu doorpakken. Dan kunnen ze binnenkort met een aanvullend rapport komen over de bestrijding van corruptie binnen de instellingen zelf. De Commissie is hiertoe verplicht onder het VN-Verdrag tegen Corruptie, maar heeft alle oproepen van de VN tot nu toe naast zich neergelegd'.

Betrokken SP'ers