nieuws

SP: Neem Europese Rekenkamer serieus en beëindig rondpompen van geld

Voor de 20e keer op een rij heeft de Europese Rekenkamer een negatief advies gegeven aan de Commissie over de verantwoording van de EU-begroting. Het rapport van de rekenkamer is zorgwekkend. Met een veelheid aan ontdekte onregelmatigheden bij de Commissie wordt steeds duidelijker dat lang niet al het te besteden geld op de juiste plek terecht komt.

SP-Europarlementariër De Jong: "Ieder jaar lopen we er tegenaan dat de foutenpercentages veel te hoog zijn. Het lukt de Commissie maar niet om grip te krijgen op de bestedingen vanuit de verschillende fondsen. Ook maakt de Commissie nauwelijks voortgang bij de meting van de meerwaarde van EU-financiering. Volgens de Rekenkamer worden veel subsidies verstrekt aan projecten die ook zonder subsidie zouden zijn uitgevoerd. Het is belachelijk dat alles erop gericht is om het beschikbare geld op te maken, zonder toetsing van de meerwaarde van projecten."

Volgens de Jong is de Commissie tevreden omdat het foutenpercentage niet verder is gestegen. Er is echter geen aandacht voor het onbeperkte rondpompen van geld.

De Jong: "Alleen door het landbouwfonds te hervormen, en de structuur- en cohesiefondsen alleen nog beschikbaar te stellen voor de armste EU-lidstaten, kan het aantal onregelmatigheden daadwerkelijk worden teruggedrongen en kan bovendien de totale begroting omlaag."

Ondanks dat het foutenpercentage gemiddeld is gedaald worden er nog steeds fouten gemaakt. Vooral op de gebieden van regionaal beleid, energie en vervoer. Er is zelfs een gestegen foutenpercentage bij administratieve uitgaven, waar dit vorig jaar nog niet het geval was. Opmerkelijk gezien de Commissie daar direct zelf voor verantwoordelijk is.

De Jong: "Het is onbegrijpelijk dat de Commissie zelfs grote fouten maakt bij de uitbetaling van salarissen en onkostenvergoedingen aan haar ambtenaren. Daarnaast valt me op dat in een aantal lidstaten (Slovenië, Portugal, Hongarije, Bulgarije) volgens de Rekenkamer subsidies die voor het MKB zijn bestemd, worden gegeven aan bedrijven die eigendom zijn van multinationals. Dit zijn grove fouten die de Commissie veel eerder had moeten ontdekken. Het MKB heeft al moeite genoeg om aan de noodzakelijke financiering te komen; het is dan ook tragisch dat in verschillende lidstaten multinationals profiteren van geld dat voor het MKB bestemd is."