nieuws

Onderzoek SP: Verloskundigen willen geen bevalfabriek maar kleinschalige zorg

Renske Leijten
Renske Leijten bij de presentatie van 'De verloskundige aan het woord'

Verloskundigen willen dat de zorg voor zwangere vrouwen dichtbij geregeld wordt en dat er meer tijd is voor begeleiding, voorlichting en emotionele ondersteuning. Ook hechten verloskundigen eraan dat zwangere vrouwen altijd zelf kunnen blijven kiezen waar en hoe zij willen bevallen. Driekwart van de verloskundigen vindt marktwerking een slecht idee.  De druk door verzekeraars wordt te groot en het leidt tot onnodige diagnoses. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 1250 verloskundigen in Nederland door SP-Kamerlid Renske Leijten.

Leijten: ‘Verloskundigen hebben een belangrijke taak: een mensenleven een goede start geven. Goed georganiseerde verloskundige zorg is dus van groot belang. Dit rapport laat zien dat er nog een wereld te winnen is in de verloskundige zorg.’

60% van de ondervraagde verloskundigen geeft aan dat er in hun regio sprake is van concentratie van zorg of dat hier plannen voor zijn. Zij vrezen dat de concentratie leidt tot gezondheidsrisico’s voor moeder en kind. Ook vinden ze het van groot belang dat zwangere vrouwen altijd kunnen blijven kiezen waar ze bevallen: thuis of in het ziekenhuis.  

Leijten: ‘We moeten de menselijke maat versterken in de verloskundige zorg. Verloskundigen geven aan dat ze geen onpersoonlijke bevalfabrieken willen maar kleinschalige zorg. Zo kunnen zij de zwangere vrouwen geven waar ze naar zoeken: begeleiding en continuïteit van zorg.’

Verloskundige aan het woord

De verloskundigen maken zich zorgen over de financiële drempels die worden opgeworpen voor het krijgen van kraamzorg. Driekwart van de verloskundigen geeft aan dat gezinnen met lage inkomens te weinig kraamzorg krijgen door de eigen bijdrage die zij moeten betalen. Driekwart van de verloskundigen vindt marktwerking in de verloskunde een slecht idee. Ze ervaren teveel druk door de macht van de zorgverzekeraars, zowel in het dagelijkse werk als in de contracten, het regionale overleg en de kwaliteit. Ook leidt marktwerking tot onnodige diagnoses.

Zo'n 1250 verloskundigen, veertig procent van de totale beroepsgroep, vulden de enquête in.

Lees hier het volledige rapport 'De verloskundige aan het woord'. 

Betrokken SP'ers