nieuws

Studenten beter beschermd bij huurbemiddeling

Al jaren zijn er klachten over de kosten die huurbemiddelaars rekenen aan huurders. Wanneer een huurbemiddelaar zowel voor de verhuurder als voor de huurder optreedt, dan mogen er alleen kosten gerekend worden aan de verhuurder. Deze regel gold niet voor studenten. SP-Kamerlid Sadet Karabulut is blij dat deze regel nu ook voor studenten gaat gelden: ‘Zij zijn al veel te lang de dupe van bemiddelaars die onterechte kosten rekenen.'

Sadet Karabulut

Na vragen van Karabulut gaf de minister aan nog dit jaar met een nieuwe wet te komen die huurders van onzelfstandige woonruimten, zoals studenten, moet beschermen tegen bemiddelingskosten. Karabulut heeft daarnaast aangedrongen om ten onrechte betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen. ‘Op mijn verzoek gaat de minister in overleg met koepels van verhuur- en huurbemiddelaars zodat zij onterecht ontvangen bemiddelingskosten terugbetalen. De overheid kan niets afdwingen, maar kan bemiddelaars wel aansporen en huurders erop wijzen dat zij hun geld zelf kunnen terugvorderen bij de bemiddelaar. Huurders moeten daarom goed gewezen worden op hun rechten,’ aldus Karabulut. Via ConsuWijzer.nl kunnen huurders onterechte bemiddelingskosten melden.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) constateerde dat de huurbemiddelaars bij de huurder vaak standaard bemiddelingskosten in rekening brengen van één maand huur, terwijl zij soms ook bij de verhuurder bemiddelingskosten in rekening brengen. Zowel de ACM als de SP vinden dat huurders niet langer geconfronteerd mogen worden met onterechte bemiddelingskosten. Een aantal huurbemiddelaars heeft inmiddels aangegeven hun werkwijze te zullen veranderen.

 

Betrokken SP'ers