nieuws

Roemer: ‘Asscher moet belofte nakomen en armoede aanpakken’

De regering moet niet langer wegkijken maar in actie komen om de armoede in Nederland aan te pakken. Dat zegt Emile Roemer in reactie op het bericht dat 2,5 miljoen Nederlanders, waarvan 604.000 kinderen, onder de armoedegrens leven. 'Asscher beloofde na zijn aantreden kinderarmoede aan te gaan pakken. We zijn nu twee jaar verder en de problemen zijn alleen maar toegenomen. Asscher moet zijn beloftes nakomen en stoppen met de verarmingspolitiek van dit kabinet en kiezen voor eerlijk delen,' aldus Roemer.

In 2012 zamelde de SP duizenden kinderschoentjes in om de groeiende armoede onder kinderen onder de aandacht te brengen.

Voor de SP zijn de nieuwe cijfers aanleiding om de minister naar de Kamer te roepen. Roemer: 'De regering kan niet langer wegkijken en de problemen naar de gemeenten schuiven. Er moet een fundamentele aanpak van armoede komen. Daarom zullen wij de minister vragen om met een masterplan te komen om de tweedeling in Nederland te bestrijden. Het is namelijk niet uit te leggen dat terwijl het aantal miljonairs blijft groeien, er ook steeds meer kinderen zijn die niet dagelijks een gezonde maaltijd op tafel krijgen.'

Minister Asscher kan, wat Roemer betreft, meteen aan de slag om zijn belofte alsnog na te komen: 'Het kabinet moet niet bezuinigen op werk en inkomen maar juist investeren. Steun de laagste inkomens en verhoog het minimumloon. Schaf het eigen risico in de zorg af en maak de kinderbijslag inkomensafhankelijk. Belofte maakt schuld dus de minister moet de daad bij het woord voegen: kiezen voor eerlijk delen en de armoede daadwerkelijk bestrijden.'

Zondag was Emile Roemer te gast bij Buitenhof waar hij ook sprak over de aanpak van armoede. Kijk de uitzending hier terug.

Betrokken SP'ers