nieuws

Leijten: ‘Neem zorgen van artsen serieus; hou verzorgingshuizen open’

Staatssecretaris Van Rijn moet de specialisten ouderengeneeskunde (geriaters) serieus nemen en terugkomen op het heilloze plan om verzorgingshuizen te sluiten. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in reactie op de enquête die het tv-programma Zembla donderdagavond presenteert.

Renske Leijten

Daaruit blijkt dat 86% van de geriaters verwacht dat ondervoeding, uitdroging en valincidenten fors toenemen als ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Van Rijn bezuinigt 880 miljoen euro op de verzorgingshuizen waardoor ze zullen verdwijnen. Leijten: 'Als het niet veilig is om thuis te blijven wonen, moet iemand naar het verzorgingshuis kunnen, ik roep Van Rijn op om het beleid om de verzorgingshuizen te sluiten te staken. Het is nog niet te laat. Hij moet zijn hart laten spreken in plaats te kiezen voor harde bezuinigingen,' aldus Leijten.

Vorig jaar deed de SP onderzoek onder huisartsen. De huisartsen constateerden dat 80% van de ouderen die niet meer naar het verzorgingshuis mochten onvoldoende thuiszorg kregen en dat mantelzorg niet alles kan oplossen. Leijten: ‘Tot nu toe luisterde Van Rijn niet naar onze waarschuwingen dat het beleid leidt tot vervuiling, verwaarlozing en vereenzaming, die deed hij af als bangmakerij. Maar nu, na het thuiszorgpersoneel en de huisartsen, ook de specialisten ouderengeneeskunde de noodklok luiden, mag hij niet meer doof zijn voor de ernstige problemen die hij veroorzaakt.’

 

Betrokken SP'ers