nieuws

Eindelijk steun voor aanpak salaris grootverdieners

Grootverdieners die worden betaald met belastinggeld mogen voortaan niet meer verdienen dan de minister-president. Donderdag bleek in de Tweede Kamer brede steun voor het voorstel dat de SP drie jaar geleden heeft gedaan. Destijds was er nauwelijks steun voor dit voorstel, maar inmiddels heeft de regering het opgenomen in het regeerakkoord. SP-Kamerlid Ronald van Raak is blij dat de woede in de samenleving over het graaigedrag van bestuurders in zorg en onderwijs, bij publieke omroepen en woningcorporaties ook in de politiek eindelijk wordt gehoord.

Rijkdom voor de rijken

Van Raak: ‘Onder veel grootverdieners heerst een zieke graaicultuur. Bestuurders die tonnen opstrijken, terwijl gewone werknemers moeten inleveren. Ik hoop dat we nu een einde kunnen maken aan de banencarrousel waarbij politieke vriendjes worden benoemd en ze elkaar tonnen geven. Dit soort inkomens kost de samenleving niet alleen veel geld maar zorgt er ook voor dat we de verkeerde bestuurders aantrekken. Mensen die weinig op hebben met de zorg of het onderwijs, weinig weten van media of wonen, maar vooral bezig zijn met het vullen van hun eigen portemonnee.’

Vorige week organiseerde Van Raak een collecte om het salaris van graaiende bestuurders met donaties aan te vullen. Van Raak haalde 2 euro 70 op onder het winkelend publiek.

Betrokken SP'ers