nieuws

‘Verlaag lasten voor gewone spaarders en lage- en middeninkomens’

De inkomenstenbelasting voor lage- en middeninkomens en de belasting voor gewone spaarders moet omlaag. Dat stelt Emile Roemer volgende week voor bij de algemene politieke beschouwingen. Roemer wil het tarief van de eerste schijf in de inkomenstenbelasting verlagen. Ook verhoogt de SP de arbeidskorting, dat leidt ertoe dat lage en middeninkomens minder belasting betalen. Op deze manier wil de SP de koopkracht herstellen die voor Nederlanders jaar op jaar omlaag is gegaan. 

 

Emile Roemer

Ook wil de SP de vermogensrendementheffing in Nederland veranderen. Gewone spaarders – die nu nog 1,2% belasting betalen over hun spaargeld – gaan daardoor minder betalen. Aandelenbezitters en andere vermogenden – die meer rendement halen op hun vermogen – gaan meer betalen. Dat gebeurt omdat de SP niet een fictief rendement van 4% belast (zoals nu het geval is) maar het daadwerkelijke rendement dat iemand op zijn vermogen maakt. 

Roemer: ‘De allerrijkste Nederlanders zijn de laatste jaren steeds minder belasting gaan betalen over hun kapitaal. Hun aandeel in de totale belastingen is sinds de eeuwwisseling bijna gehalveerd. Dat betekent dat de meest vermogende Nederlanders steeds minder meebetalen aan ons onderwijs, de zorg en onze infrastructuur. Dat is niet goed, omdat kleine spaarders en mensen met een laag- en middeninkomen hierdoor juist steeds zwaarder belast worden. De SP trekt dit weer recht, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.’ 

De belasting op kapitaal is in Nederland extreem laag in vergelijking met andere landen. Van de totale belastinginkomsten komt in Nederland slechts 13,3 procent uit belasting op kapitaal. Gemiddeld in Europa is dat 20,5%. 

Betrokken SP'ers