nieuws

Kooiman: bezoek tbs-klinieken onaangekondigd

Nine Kooiman
Nine Kooiman

SP-Kamerlid Nine Kooiman wil dat de inspecties van Veiligheid & Justitie en voor de Gezondheidszorg meer onaangekondigde bezoeken afleggen aan bijvoorbeeld tbs-klinieken. 'Nu worden bezoeken door inspecties vrijwel altijd aangekondigd. Klinieken hebben dan eigenlijk alle tijd om alles op tijd in orde te maken. Dat levert geen zuiver beeld op van de situatie en omstandigheden en je weet niet of wet- en regelgeving correct worden nageleefd.’

Voor veel inspecties moeten namelijk de juiste documenten klaarliggen voor een inspecteur en moet een deskundige klaarstaan om hem of haar te woord te staan. Alleen bij hoge uitzondering kan een bezoek onaangekondigd plaatsvinden, namelijk als regels herhaaldelijk of moedwillig worden overtreden.

Kooiman: 'Instellingen krijgen nu ruim de tijd om alles van tevoren keurig in orde te maken. Je neemt je inspecteurs niet serieus als je ze alleen op laat draven bij zo’n mooi-weer-show.' Daarom stelt Kooiman voor dat inspecties onaangekondigd langs moeten gaan bij elk vermoeden van handelen of nalaten in strijd met wet- en regelgeving. Een voorbeeld waar dit had gemoeten is wat de SP betreft de al maanden in opspraak zijnde tbs-kliniek De Rooyse Wissel. Daar had door onaangekondigde inspectie veel leed voorkomen kunnen worden. 'Als regels herhaaldelijk of moedwillig worden overtreden ben je eigenlijk al te laat. Een inspectie is er niet om steeds puin te ruimen, maar om alles opgeruimd te houden,' aldus Kooiman.

Betrokken SP'ers