nieuws

Karabulut: Voorkom huisuitzettingen en huurverhogingen

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft minister Blok dinsdag opgeroepen om huurachterstanden en huisuitzettingen te voorkomen. Uit onderzoek van Omroep Brabant bleek dat het aantal huisuitzettingen met 37% is gegroeid bij 10 corporaties. 'Dit zijn verontrustende cijfers. Er leven nu al 700.000 huurders in armoede,' zegt Karabulut. Veruit de grootste reden voor huisuitzetting is een huurachterstand. In totaal is er in Nederland een uitstaande huurschuld van 250 miljoen euro.

Karabulut: 'Huurders willen wel betalen, maar kunnen het niet. Dit komt door de forse huurverhogingen. Huurders zitten klem door het beleid van dit kabinet.' Minister Blok heeft de verhuurderheffing ingevoerd waardoor corporaties de huren verhogen. Daarnaast is er de inkomensafhankelijke huurverhoging, die kan oplopen tot 70 euro extra per maand.

Vorig jaar zijn bijna 7000 huishoudens hun huis uitgezet. Karabulut: 'De minister moet voorkomen dat mensen een dak boven hun hoofd verliezen. Het principe moet zijn dat de huren gematigd worden en mensen die de huur wel willen, maar niet kunnen betalen niet hun huis worden uitgezet.'

Betrokken SP'ers