Van Nispen: Opstelten goochelt met cijfers pakkans

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie goochelt met cijfers over de kans dat criminelen tegen de lamp lopen. Dat verweet SP-Kamerlid Van Nispen de minister donderdag in het verantwoordingsdebat over het Jaarverslag van het ministerie van Veiligheid en Justitie. 'De minister laat zich op zijn beleid niet of nauwelijks controleren en dat is een kwalijke zaak.'

Het stuit Van Nispen tegen de borst dat voortaan niet meer van 'pakkans' wordt gesproken, maar van 'verdachtenratio'. Volgens de minister zijn dat uitwisselbare begrippen, Van Nispen denkt daar anders over: 'Bij de pakkans gaat het om de kans dat een crimineel gepakt wordt, het aantal opgehelderde misdrijven gedeeld door het aantal misdrijven. Bij de verdachtenratio gaat het om het aantal afgehandelde verdachten. Omdat er bij één misdrijf meerdere verdachten betrokken kunnen zijn, krijg je bij 'verdachtenratio' dus een veel te rooskleurig beeld, een beter rapportcijfer: Dat komt de minister dus beter uit.'

In het debat maakte Van Nispen dit duidelijk met een voorbeeld: Er is sprake van 3 overvallen. Voor overval A worden 3 verdachten aangehouden en vervolgd, bij overval B en C wordt de dader niet gepakt. Dat levert een verdachtenratio op van 100. Terwijl er feitelijk sprake is van 33% pakkans. 'Een groot verschil dus. In ieder geval geen eerlijke weergave van de werkelijkheid, om te doen alsof die begrippen hetzelfde zijn en alleen te melden wat de minister goed uitkomt. Dit kan zo niet. Dit moet zo snel mogelijk anders, in ieder geval in de volgende cijferrapportage van de minister,' aldus Van Nispen.

Van Nispen: 'Minister Opstelten strooit met beloftes om Nederland veiliger te maken en criminelen te straffen. Als je ambitieuze beloftes doet heb je ook de plicht om je beleid te laten controleren, dat hoort er bij. Maar de minister schotelt de Kamer een goednieuwsshow voor in het jaarverslag, en verandert definities zodat je moeilijk kunt vergelijken met het verleden.' Ook de Algemene Rekenkamer stelde al vast dat de verantwoording over de geleverde prestaties onvoldoende is.

Minister Opstelten heeft in het debat aan de SP toegezegd dat in toekomstige rapportages zowel de pakkans als de verdachtenratio zullen worden gegeven, zodat de cijfers weer zullen kloppen en met elkaar vergeleken kunnen worden.

Betrokken SP'ers