Smaling: schrap de toeslag op eenmalige OV-chipkaart

SP-Kamerlid Eric Smaling heeft er woensdag bij staatssecretaris Mansveld op aangedrongen de toeslag op de eenmalige OV-chipkaart te schrappen. Deze chipkaart kost één euro extra. ‘Reizigers die maar af en toe met de trein reizen kopen liever een los kaartje. Het is prettig dat dit nog steeds kan met de eenmalige OV-chipkaart, maar wel zuur dat de treinreis dan duurder wordt. Daarom heb ik vandaag de staatssecretaris vriendelijk doch dringend verzocht om deze toeslag te schrappen.’

De SP wil ook dat er een eenmalige OV-chipkaart beschikbaar komt met 40% korting. ‘Veel reizigers die met korting reizen zijn ongerust dat ze geen eenmalige OV-chipkaart kunnen aanschaffen met het 40% kortingstarief. Als er toch eenmalige OV-chipkaarten te koop zijn in de automaat, dan graag ook tegen het gereduceerde tarief,' aldus Eric Smaling. Dit kortingstarief geldt onder meer voor mensen die meereizen met NS-abonnees.

In juli zal het papieren treinkaartje verdwijnen en de eenmalige OV-chipkaart haar intrede doen. Deze blijft te koop via de automaat op het station. Daarbij kan de reiziger de bestemming kiezen op dezelfde wijze als bij het papieren kaartje. Door de inzet van de SP is het schrappen van het papieren treinkaartje een paar keer uitgesteld omdat er nog geen goed alternatief beschikbaar was.

Betrokken SP'ers