nieuws

Siderius: overgenomen jeugdhulpverleners niet voor minder aan het werk

Jeugdhulpverleners die na ontslag bij een andere zorgorganisatie aan de slag gaan moeten minimaal hetzelfde salaris en arbeidsvoorwaarden krijgen. Dat zegt SP-Kamerlid Tjitske Siderius. In de jeugdzorg verdwijnen tot wel 10.000 banen waardoor een forse ontslaggolf ontstaat. Een deel van het ontslagen personeel kan bij een andere zorginstelling verder werken, maar de SP krijgt berichten dat jeugdhulpverleners voor minder geld hetzelfde werk moeten gaan doen.

Siderius: 'De kaasschaaf wordt over het loon en de arbeidsvoorwaarden gehaald onder het mom van marktwerking en bezuinigingen. De overplaatsing van medewerkers mag absoluut niet leiden tot een inkomensval. Ik wil dat het kabinet garandeert dat iemand bij een andere werkgever minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en beloning krijgt.'

De Tweede Kamer debatteert deze week over de toekomst van de jeugdzorg. Siderius zal daar de staatssecretaris om de toezegging vragen dat jeugdhulpverleners er niet op achteruit gaan. 'Zij verdienen al geen riant salaris, dus hier kunnen we niet op beknibbelen.' Eerder riep SP-er Nine Kooiman het kabinet al met succes op om ontslagen jeugdhulpverleners van werk naar werk te begeleiden.

Betrokken SP'ers