Van Dijk: Student keihard gepakt door GroenLinks en D66

Studenten worden keihard gepakt door GroenLinks en zelfbenoemde onderwijspartij D66. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het bericht dat deze partijen met de coalitie afspraken maken over een leenstelsel ter vervanging van de basisbeurs.

Van Dijk: ‘Het plan voor een leenstelsel was gedoemd te mislukken omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Nu blijkt dat GroenLinks en D66 alles doen om het er alsnog door te krijgen. Blijkbaar mogen studenten bloeden om de ego’s van deze partijen te strelen.’ Het leenstelsel zorgt voor hoge schulden voor studenten. Gemiddeld zullen zij 15.000 euro extra moeten betalen, exclusief rente. Alles bij elkaar gaat het al snel om een totale schuld van 30.000 tot 50.000 euro. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren zullen afzien van een studie. Voortaan geldt het motto: wie rijk is mag slim zijn. Van Dijk: ‘Onvoorstelbaar dat GroenLinks zich hiervoor leent, evenals D66, die zichzelf de onderwijspartij noemt.’

Jasper van Dijk

Deze week wordt duidelijk of er inderdaad een akkoord komt. Dan zal ook blijken of er wordt gekort op de OV-kaart voor studenten, waardoor de reiskosten enorm oplopen. Dinsdagmiddag werd in Den Haag actie gevoerd tegen het leenstelsel waarbij politici 'De kop van Jet' speelden.

Jasper van Dijk

Betrokken SP'ers