nieuws

Stop met inzetten ongekwalificeerd personeel in de zorg

SP-Kamerlid Henk van Gerven maakt zich grote zorgen over de vele gemeenten die nu mantelzorgers, vrijwilligers en werklozen willen inzetten voor professionele zorg. Uit onderzoek van vakbond Abvakabo blijkt dat veel gemeenten plannen aan het smeden zijn om te kijken naar goedkopere vormen van zorg om de bezuinigingen op de zorg op te vangen. Van Gerven: ‘Het is te gek voor woorden dat tienduizenden professionele zorgverleners ontslagen worden en er nu mantelzorgers, vrijwilligers en werklozen ingezet gaan worden om zorg te verlenen. Dit zal de kwaliteit van zorg niet ten goede komen.'

Zorgactie

Afgelopen dinsdag voerden zorgmedewerkers actie voor goede arbeidsvoorwaarden en goede zorg

Het kabinet wil veel zorgtaken overhevelen naar gemeenten. Dit gaat gepaard met een enorme bezuiniging op het budget. Vorig jaar kwam de gemeente Deventer met een plan om vrijwilligers en werklozen in te zetten voor persoonlijke verzorging. Door massale kritiek trok deze gemeente ijlings de plannen in. Toch blijven gemeenten zoeken naar manieren om te bezuinigen op de zorg, onder andere door het inzetten van ongekwalificeerde mensen. Werkgeversorganisatie Actiz weigert iets te doen aan de hoge werkdruk en de doorgeslagen flexibilisering voor de medewerkers in de zorg.

‘De zorg is een vak en daar is een goede opleiding voor nodig. Hoge kwaliteit van zorg krijg je alleen door gekwalificeerde zorgverleners in te zetten. Er moet niet bezuinigd worden op personeel in de zorg, maar op bureaucratie en verspilling,' aldus Van Gerven.

Tijdens het debat met staatssecretaris Van Rijn bood Van Gerven samen met een aantal andere Kamerleden 6500 handtekeningen aan het kabinet aan. Deze handtekeningen werden gezet door zorgverleners die strijden voor hun banen en goede arbeidsvoorwaarden.