nieuws

Roemer op de bres voor bouw, bieb en buurt

SP-leider Emile Roemer bezocht afgelopen donderdag Veenendaal, Arnhem, Hengelo en Enschede. In Veenendaal nam Roemer een manifest van kleine aannemers in ontvangst. De aannemers maken zich zorgen over het uitblijven van opdrachten voor nieuwbouw en renovatie. Roemer: ‘Veel problemen kunnen we oplossen door te zorgen voor meer werk in de bouw. Als het kabinet corporaties geen 1.75 miljard euro aan de Staat laat betalen, maar hen dwingt dit te investeren in huurwoningen dan helpen we 80.000 bouwvakkers aan het werk.’

Roemer opent met Elfrink Nationaal Park Meinerswijk

In Arnhem was Roemer te gast bij de Arnhemse SP-wethouders Gerrie Elfrink en Luuk van Geffen. Die openden symbolisch het ‘Nationaal Park Meinerswijk’ op een plek waar juist veel natuur verloren dreigt te gaan. Als het aan de SP ligt wordt de natuur die nu nog bedreigd wordt door grondspeculanten een gebied Arnhemmers van boven of van onder de Rijn samen kunnen genieten van natuur.

Elfrink en Roemer in gesprek met bewoners van Sint Marten

Verderop in Arnhem bezochten zij nog twee woningbouwprojecten die door SP-wethouder Gerrie Elfrink zijn geïnitieerd. In volkswijk Sint Marten legde Elfrink uit hoe een aantal huizen casco wordt verkocht voor relatief lage prijzen. Dat geeft starters en mensen met een minder brede beurs de kans om een mooi huis te kopen en op te knappen. Als laatste bezocht Roemer het terrein van de voormalige Saksen Weimar kazerne. Op dit oude militaire complex zijn veel huizen gerealiseerd in oude militaire vertrekken en worden bovendien nieuwe betaalbare huizen gebouwd.

In Hengelo bezocht Roemer buurtbibliotheek de Hasseler Es dat onderdeel uitmaakt van het Kulturhus. Deze bibliotheek is dankzij actie van buurtbewoners samen met de SP behouden gebleven. Roemer presenteerde daar samen met SP-wethouder Mariska ten Heuw een plan om te voorkomen dat bibliotheken verdwijnen in veel gemeentes.

Het SP-plan voor behoud van bibliotheken

Roemer bracht tot slot een bezoek aan Enschede, waar hij te gast was in verzorgingstehuis De Posten. Uit de gesprekken met bestuurders, personeel en bewoners bleek dat er grote zorgen zijn over de taken en bezuinigingen die vanuit het kabinet van VVD en PvdA bij de gemeentes worden neergelegd.

Roemer in gesprek met bewoonster van verzorgingstehuis De Posten

De dag werd afgesloten met een bezoek aan de wijk Getfert in Enschede. In Getfert dreigen bewoners hun woning te verliezen door de grootschalige sloopplannen van een woningbouwcorporatie. De SP in Enschede ondersteunt de bewoners en organiseert daarom onder andere 14 maart aanstaande een bewonersbijeenkomst. De acties worden ondersteund door SP-Kamerlid Paulus Jansen.