nieuws

‘Kabinet maakt zorgeloos oud worden onmogelijk’

SP-Kamerlid Tjitske Siderius is teleurgesteld in de plannen van staatssecretaris Van Rijn (PvdA) om ouderen en mensen met een beperking de toegang tot zorginstellingen te ontzeggen. In het voorstel wordt geregeld dat alleen mensen die zeer zware zorg nodig hebben nog naar een verzorgingshuis kunnen. Volgens Siderius is dat een slecht plan: 'Dit kabinet maakt zorgeloos oud worden onmogelijk. De SP wil dat ouderen en gehandicapten keuzevrijheid houden. Óf meer zorg thuis óf de geborgenheid van een prettig verzorgingshuis.’

Door de aangekondigde bezuinigingen op de langdurige zorg sluiten steeds meer zorginstellingen de deuren. Bewoners moeten gedwongen verhuizen uit hun vertrouwde woning, wijk en stad. Een deel van het personeel wordt ontslagen. Dit leidt tot trieste situaties. Siderius: 'Natuurlijk is het goed dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar dit kabinet bezuinigt juist voor deze groep de thuiszorg weg. Mensen vallen zo tussen de wal en het schip. Zij kunnen niet terecht in een verzorgingshuis maar krijgen thuis te weinig zorg. De SP wil dat ouderen altijd de keuze houden voor een verzorgingshuis als zij zich thuis niet meer prettig of veilig voelen. Die keuzevrijheid moet we dus behouden.’ Siderius wijs erop dat ouderen en gehandicapten een groter risico lopen op vereenzaming als zij tegen hun wens in langer thuis moeten blijven wonen.

In de Wet langdurige zorg wordt ook geregeld dat zorgverzekeraars verantwoordelijk worden voor de verpleging en verzorging. 'We weten dat zorgverzekeraars winst willen maken over de rug van cliënten. Dat zal de kwaliteit van de zorg dus niet ten goede komen. De SP ziet liever dat deze zorg in de AWBZ blijft. Door de marktwerking, bureaucratie, eigen vermogens en verspilling aan te pakken kan de zorg goedkoper, effectiever en kwalitatief beter worden. Het wordt tijd dat dit kabinet haar rekenmachine aan de kant legt en gaat doen waarvoor ze is aangesteld: goede zorg mogelijk maken voor ouderen en gehandicapten', aldus Siderius.

Betrokken SP'ers