De Jong wil duidelijkheid over corruptie bij Europese instellingen

Vanmiddag vindt in Brussel een bijeenkomst plaats bij het Centrum voor Europese Beleidsstudies, waarmee geprobeerd wordt corruptiebestrijding hoger op de politieke agenda te krijgen. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´Eurocommissaris Malmström zal vanmiddag haar corruptierapport toelichten. Het is goed dat dit rapport er ligt, maar het is volstrekt onduidelijk welke stappen er genomen worden om de samenwerking tussen lidstaten op dit gebied te versterken. Het rapport is verder weinig overtuigend, omdat het niet ingaat op de corruptie bij Europese instellingen en de maatregelen die de Commissie hiertegen in eigen huis neemt. In 2011 heb ik samen met een groep gelijkgezinde Europarlementariërs een actieplan tegen corruptie aangeboden aan Eurocommissaris Malmström. Van de daarin voorgestelde acties heeft de Commissie helaas geen werk gemaakt. Samen met Transparency International (TI) hoop ik de Eurocommissaris vanmiddag te bewegen tot meer actie. Er mag een flinke schep bovenop’.

Eerder deze week stuurde De Jong samen met drie gelijkgezinde Europarlementariërs een brief naar Malmström, met daarin o.a. de oproep voor een aanvullende studie over corruptie bij de Europese instellingen. De Jong: Áls antwoord op mijn vragen na de presentatie van haar anticorruptierapport in het Europees Parlement heeft Eurocommisaris Malmström toegezegd wel het nut te zien van een aanvullende studie, maar dat zij als probleem zag dat de Commissie moeilijk haar eigen vlees kan keuren. Uit informele contacten met de Europese Rekenkamer is mij gebleken dat een verzoek aan dit instituut om de Europese instellingen door te lichten grote kans heeft om gehonoreerd te worden. Vanmiddag zal ik de Malmström vragen toe te zeggen dat ze zo’n verzoek bij de Rekenkamer indient. Eind april komt anti-corruptiewaakhond TI met haar eigen rapport over corruptie bij de Europese instellingen, en ik heb begrepen dat er ook volgens TI veel werk aan de winkel is. De Europese Rekenkamer kan wat mij betreft dan ook niet snel genoeg beginnen met haar aanvullende onderzoek’.

Ook voor de Eurozone is corruptiebestrijding essentieel. De Jong: ´Juist de corruptie in Zuid- en Oost-Europese eurolanden zorgt voor een blijvend verschil in economische ontwikkeling en daarmee instabiliteit in de eurozone. Malmström concludeert in haar rapport dat de anti-corruptie task force van de Trojka in Griekenland nog niet veel heeft bereikt. Dat is ook logisch, want je kunt corruptie niet effectief bestrijden, als je de salarissen van rechters, officieren van justitie en rechercheurs drastisch verlaagt en ook overigens nog eens bezuinigt op dit deel van het overheidsapparaat. Eerder heb ik Eurocommissaris Malmström aangemoedigd zich intensiever met de taskforce te bemoeien. Dat heeft ze tot nu toe nog niet echt gedaan. Hopelijk zegt ze vanmiddag toe dat ze gelet op haar eigen bevindingen, hier nu wel echt mee aan de slag gaat en de Trojka terechtwijst, daar waar ze de verkeerde maatregelen neemt, zodat de corruptie eerder toe- dan afneemt.

Betrokken SP'ers