De Jong steunt manifest Amnesty International voor menswaardig asielbeleid

Op 20 maart organiseerde Amnesty International het ´SOS Europe Beach Protest´. Met deze actie eist Amnesty een menswaardige behandeling van asielzoekers. SP-Europarlementariër Dennis de Jong was aanwezig en ondertekende het manifest. De Jong: `Al jaren probeer ik in het Europees Parlement een discussie op gang te brengen over hervorming van het Europese asielbeleid. Het huidige beleid leidt tot mensonterende situaties, met name in landen met lange buitengrenzen, omdat zij de meeste asielverzoeken moeten behandelen. Daarom pleiten we als SP voor Europese asielcentra die een nette behandeling van het asielverzoek moeten garanderen’.

Activisten bij de actie

Activisten bij de actie liggen uit protest op de grond

De actie vond plaats vlakbij het gebouw van de Europese Raad, waar op dat moment de regeringsleiders bijeen waren. De demonstranten lieten zien wat er op de Zuid-Europese stranden gebeurt, waar veel migranten voet aan wal zetten in Europa. Ze floten daarbij de internationale SOS code op fluitjes en activisten lazen getuigenissen voor van vluchtelingen.

Dennis de Jong en collega parlementariërs staan achter de oproep

De Jong ondertekent het Amnesty International manifest

Door het manifest van Amnesty te ondertekenen belooft De Jong, dat hij, als hij herkozen wordt als Europarlementariër, zich zal inzetten voor een humaan Europees asiel- en migratie beleid. Verder bepleit het manifest een proactief beleid om zo voorbereid te zijn op de asielverzoeken, waarbij respect voor de mensenrechten centraal staat.. De Jong: ‘Vijf maanden na de verschrikkelijke tragedie bij het eiland Lampedusa waar meer dan 500 vluchtelingen omkwamen, is het duidelijk dat de Europese lidstaten nog steeds niet genoeg doen om mensen te beschermen en mensenlevens aan de Europese grenzen te redden. Op mijn verzoek werkt het Europees Parlement nu aan een studie over Europese asielcentra. In oktober zal die studie gereed zijn en kan wat mij betreft het nieuwe parlement hiermee aan de slag.