nieuws

Van Bommel ontvangt drone-slachtoffers

SP-Kamerlid Harry van Bommel ontving woensdag in een speciale bijeenkomst in de Tweede Kamer Pakistaanse slachtoffers van Amerikaanse drone-aanvallen. Van Bommel: ‘Er wordt in de media en politiek geregeld aandacht besteed aan deze drone-oorlog, maar één kant krijgt daarbij steevast veel te weinig aandacht. Dat is de kant van de vele onschuldige slachtoffers. Daarom is het goed dat de Pakistaanse heren vandaag in Den Haag waren.

Harry van Bommel

v.l.n.r. Noor Behram, Harry van Bommel, Karim Khan

Karim Khan is één van deze slachtoffers. Bij een aanval in 2009 verloor hij zijn zoon en broer. Hij vertelde over deze gebeurtenis, die hij een niet-aflatende nachtmerrie noemde. Ook benadrukte hij de vele burgerslachtoffers die bij de drone-oorlog omkomen. Kort voor zijn vertrek naar Nederland werd hij in Pakistan opgepakt, vermoedelijk door de inlichtingendiensten. Hij dankte de inspanningen van parlementsleden, waaronder Van Bommel, die opriepen tot zijn vrijlating.

Noor Behram was ook aanwezig. Hij is journalist in het gebied Noord-Waziristan, waar de aanvallen worden uitgevoerd. Hij merkte net als meneer Khan op dat in de krant vaak alleen wordt vermeld dat een aantal militanten bij een aanval omgekomen zou zijn, maar dat in werkelijkheid veel meer burgers worden gedood. Dat baseert hij op bezoeken aan de plaatsen waar aanvallen zijn geweest en gesprekken met slachtoffers. Meneer Behram is één van de weinige journalisten die in het gebied zelf actief zijn.

De meegereisde advocaat van Karim Khan, Shahzad Akbar, hekelde de geheimhouding die gepaard gaat met de drone-operaties, voornamelijk omdat dit een belangrijk obstakel is voor het ter verantwoording roepen van de daders. De Amerikaanse regering heeft niet één keer toegegeven verantwoordelijk te zijn voor een drone-aanval in Pakistan. Ook wees de advocaat op de grote problemen met betrekking tot de betrouwbaarheid van Amerikaanse inlichtingen. Het zou zelfs een keer voorgekomen zijn dat de Verenigde Staten maar liefst negen keer dezelfde vermeende terrorist hadden gedood. De acht keer ervoor werd dus iemand anders gedood. De werkelijkheid is dat men vaak niet weet wie men doodt, aldus de advocaat.

Kat Craig, de juridisch directeur van de Britse mensenrechtenorganisatie Reprieve, organiseerde de reis naar Nederland. Zij bevestigde het gegeven dat de Amerikanen vaak niet weten op wie zij een drone-raket afschieten. Veelvuldig worden dergelijke aanvallen immers gebaseerd op de aanwezigheid van een telefoon zonder dat is bevestigd of de persoon die de telefoon bezit ook degene is die men vermoedt.

Van Bommel: ‘De SP was er al lang van overtuigd dat de Amerikaanse drone-oorlog niet deugt. Vandaag is dat opnieuw bevestigd. Binnenkort zal er in de Tweede Kamer een debat over deze kwestie zijn. Ik zal minister Timmermans dan oproepen illegale drone-aanvallen te veroordelen, transparantie over de aanvallen te eisen en opheldering te vragen over hoe doelen worden geselecteerd.’