nieuws

SP start onderzoek naar de ontslagen in de zorg

SP-Kamerlid Renske Leijten start een grootschalig onderzoek naar de ontslagen in de zorg. De partij krijgt veel meldingen over het verlies van werk in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. De impact van deze ontslagrondes op bewoners en personeel blijft vaak onopgemerkt.

Leijten: ‘Het aantal uren gaat op veel plekken omlaag, tijdelijke krachten worden vaak niet vervangen en dienstroosters worden niet volledig ingevuld. De zorg voor bewoners komt zo in de knel.' Veel bewoners krijgen daarnaast steeds lagere indicaties waardoor hun recht op zorg kleiner wordt. 'Dat zijn allemaal persoonlijke drama's', aldus Leijten.

De SP start daarom een onderzoek naar de omvang van het verlies aan werk in de zorg. Leijten: ‘Zorgmedewerkers krijgen soms het oneerbare voorstel van hun werkgever om te kiezen tussen het inleveren van salaris of ontslag. Het is tijd om polshoogte te nemen onder de werknemers en de omvang van de ontslagen te inventariseren.' In het onderzoek wordt ook gevraagd naar de ervaring met flexwerkers, uitzendkrachten of ander tijdelijk personeel in de zorg. Daarnaast wil Leijten meer weten over gedwongen verhuizingen vanuit verzorgingshuizen, de beschikbaarheid van dagbesteding voor bewoners en de wachtlijsten in de jeugdzorg.

De resultaten van dit onderzoek onder zorgpersoneel worden voorgelegd aan de regering en het parlement. Op deze manier brengt de SP de dagelijkse praktijk van zorgpersoneel in de politiek. Uit de resultaten zal de SP ook conclusies kunnen trekken hoe het anders en beter moet.

Vul de enquête hier in:


Betrokken SP'ers