nieuws

Leijten: ‘PvdA en VVD maken zorg onbetaalbaar’

‘De extreme verhoging van de zorgpremies zal er toe leiden dat zorg voor honderdduizenden mensen onbetaalbaar wordt.’ Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in reactie op de dreigende verhoging van de ziektekostenpremies met 200 euro en de verhoging van het eigen risico tot 400 euro. ‘Steeds meer mensen zullen afzien van zorg omdat ze het niet meer kunnen betalen,’ aldus Leijten.

De premies gaan volgend jaar fors omhoog als gevolg van de plannen van het kabinet. Door toenemende marktwerking, bureaucratie en de afbraak van de AWBZ wordt zorg voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Leijten: ‘Het kabinet heeft besloten dat een deel van de thuiszorg – zoals de persoonlijke verzorging - uit de AWBZ te halen en te laten uitvoeren door de zorgverzekeraars. Daar gaat een bezuiniging van honderden miljoenen overheen. Omdat de premies van de zorgverzekeraars niet inkomensafhankelijk zijn stijgen deze tot onaanvaardbare hoogte voor de lage en middeninkomens.’

Leijten heeft om opheldering gevraagd over de nieuwste alarmerende berichten. De SP wil dat de zorgpremies inkomensafhankelijk worden en dat het eigen risico wordt afgeschaft.

Betrokken SP'ers