nieuws

Jeugdhulpverleners in protest tegen desastreuze bezuinigingen

Tiny Kox

Medewerkers uit de jeugdzorg maken zich grote zorgen over de bezuinigingen op de jeugdzorg. Zij kwamen woensdag met ruim duizend medewerkers naar Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen van 15 procent op het budget voor de jeugdzorg. De medewerkers spraken grote zorgen uit dat als de jeugdzorg naar de gemeente gaat kinderen nog wel de juiste (specialistische) zorg kunnen behouden en maken zich zorgen of gemeenten niet te veel voor het gezin en de hulpverlener gaat bepalen welke zorg nodig is. Binnenkort worden deze plannen besproken in de Eerste Kamer.

'Als je de belangen van kinderen, ouders en de jeugdzorgmedewerkers centraal wil stellen, dan moeten de bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel. Ik zal daarom mijn collega’s in de Eerste Kamer vragen ons voorstel om dit nu te regelen mee te ondertekenen,' aldus SP-senator Tiny Kox.

Zowel de werkgevers als werknemers gaven tijdens de demonstratie aan dat er nu te veel onduidelijkheid is wat gemeenten straks kunnen doen en hoeveel geld er is voor de jeugdzorg. Die duidelijkheid is wel nodig om de continuïteit van zorg voor deze gezinnen te garanderen en om de banen in de jeugdzorg te behouden. Men maakt zich zorgen dat jeugdzorgorganisaties straks collectief ontslag moeten aanvragen en zij niet meer de zorg kunnen leveren aan gezinnen.

Jeugdzorg
Nine Kooiman

SP-Kamerlid Nine Kooiman: “Als oud-jeugdhulpverlener ben ik trots om mijn oud collega’s te zien strijden voor het behoud van zorg voor de gezinnen die zij begeleiden. Met het ontslaan van goede jeugdhulpverleners staat de kwaliteit en de continuïteit van zorg op het spel. Het wordt tijd dat het kabinet hier naar gaat luisteren.'

De SP houdt momenteel een onderzoek naar de mogelijke ontslagen in de jeugdzorg. Jeugdhulpverleners kunnen hier de enquête invullen.

Betrokken SP'ers