nieuws

Leijten: ‘Schaf eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten af’

SP-Kamerlid Renske Leijten wil het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten afschaffen. De boete op ziek zijn pakt volgens Leijten bijzonder onrechtvaardig uit voor deze groep mensen. ‘Zij kunnen met geen mogelijkheid uit onder het eigen risico en zijn de -inmiddels- 360 euro per definitie kwijt.’ Leijten wil het geld halen bij de zorgverzekeraars die meer dan 9 miljard aan reserves hebben.

Chronisch zieken en gehandicapten betalen ieder jaar gegarandeerd 360 euro, dat wil zeggen 25% meer premie dan gezonde mensen. Ook wordt het steeds moeilijker voor hen om zich goed aanvullend te verzekeren. Ze worden volgens Leijten onterecht gestraft voor hun chronische ziekte of handicap. Leijten: ‘Er is niemand die kan beweren dat een chronische ziekte of handicap een keuze is. Waarom ze dan wel een eigen risico opleggen? Ziek betaalt op deze manier voor gezond, dat is de omgekeerde wereld en heeft niets met solidariteit te maken.'

Leijten wil haar voorstel dekken uit de reserves van de zorgverzekeraars: ‘Om circa 2 miljoen mensen komend jaar het eigen risico kwijt te schelden is ruim 700 miljoen euro nodig. De zorgverzekeraars hebben geld genoeg. In 2012 maakten ze nog 1,4 miljard euro winst. Dat is het dubbele wat nodig is om het eigen risico van de chronisch zieken en gehandicapten volledig te compenseren.

De huidige compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten, die twee miljoen mensen nu ontvangen, wil het kabinet van VVD en PvdA helemaal afschaffen.

Betrokken SP'ers