nieuws

Van Dijk: versterk regionale pers

Om de verschraling van de regionale nieuwsvoorziening te keren, dienen regionale media ondersteund te worden. De regering zou daartoe een experiment moeten faciliteren met een ‘Regionaal Mediacentrum’ waar alle nieuwsmedia binnen een regio van profiteren. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk bij het debat over de Mediabegroting op maandag 25 november.

De regionale pers staat zwaar onder druk. In de jaren tachtig waren er nog 19 aanbieders van regionale dagbladen, nu zijn dat er nog maar vijf. Door bezuinigingen neemt het aantal journalisten af. Inwoners raken steeds minder goed geïnformeerd over hun regio. De gemeentepolitiek wordt nog maar nauwelijks gevolgd door journalisten. Van Dijk: ‘Als niemand weet wat bestuurders uitspoken, kunnen koninkrijkjes ontstaan waarin wethouders ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat is zeer ongezond voor de werking van de democratie.’

Van Dijk wil dat staatssecretaris Dekker een pilot opzet met een Regionaal Mediacentrum. Daarin worden regionale nieuwsmedia (dagbladen, radio, televisie, internet) gezamenlijk ondersteund. De nieuwsmedia kunnen nieuwe samenwerkingsvormen opzetten en aan de slag gaan met persinnovatie. Ook content van burgerjournalistiek kan erbij betrokken worden. De precieze invulling staat nog open, de pilot is juist bedoeld om te onderzoeken hoe de regionale nieuwsvoorziening kan worden versterkt.

Eerdere pogingen om regionale mediacentra op te zetten kwamen – nadat de Commissie Brinkman hiertoe adviseerde - nog niet uit de verf. Daarom zou het ministerie van OCW de pilot met een paar ton subsidie kunnen financieren. Het nieuwe Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (voorheen Stimuleringsfonds voor de Pers) kan de pilot ondersteunen.

Betrokken SP'ers