nieuws

Smaling: Haal plannen voor tolwegen van tafel

De SP wil dat de minister stopt met haar plannen om tolwegen in Nederland in te voeren. Volgens SP-Kamerlid Eric Smaling zullen automobilisten deze wegen gaan mijden en ontstaan hierdoor elitewegen in Nederland: ‘Als je een dikke portemonnee hebt mag je doorrijden van deze minister. Heb je die niet: ga dan maar in de file staan!’ Smaling wil dat onderscheid niet maken en ziet een goed wegennet als een voorziening voor iedereen. Hij zal daarom maandag bij de minister aandringen om te stoppen met deze tolwegen.

Als we dit beleid toestaan, zet het de deur open naar veel meer tolwegen in Nederland. Dat is zeer ongewenst want wegen hebben een publieke functie waar elke automobilist al aan bijdraagt. Aparte wegen voor mensen die bereid zijn om extra te betalen horen hier niet thuis. Uit onderzoek van de ANWB blijkt ook dat de automobilist helemaal niet zit te wachten op tolwegen.' aldus Smaling.

Wat de SP betreft kunnen de twee projecten waar nu tol wordt voorgesteld in zijn geheel van tafel. Het geld wat daarmee wordt bespaard wil de SP inzetten om op verschillende plekken in het land knelpunten en verbindingen op snelwegen te verbeteren.

Smaling: 'Minister Schultz wil persé asfalt aanleggen. Wanneer hier onvoldoende geld voor is, dat lost de minister op door tol te heffen. Bij de A13/A16 heeft de minister al toegegeven dat tol niet gaat werken. Alleen bij Blankenburgtunnel en doortrekken A15 houdt de minister vast aan tol. Deze twee projecten kunnen het beste geheel van tafel. De verwachtingen zijn dat de groei van de mobiliteit stagneert, dan kunnen we dit geld beter op andere plekken in het land gebruiken.'

Betrokken SP'ers