nieuws

Leijten: ‘Voorkom massaontslag bij Philadelphia’

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat staatssecretaris Van Rijn (PvdA) direct ingrijpt om het massaontslag dat zorginstelling Philadelphia heeft aangekondigd tegen te houden. Deze zorginstelling is van plan om 900 medewerkers te ontslaan, daarnaast zullen bewoners moeten verhuizen of zorg krijgen van vrijwilligers in plaats van professionele zorgverleners.

Leijten: ‘De zorg wordt steeds verder uitgehold. De staatssecretaris heeft mooie woorden over menselijke waardigheid, maar ondertussen bezuinigt hij de zorg en vele banen weg. Het aangekondigde massaontslag van Philadelphia lijkt sterk op de truc van Sensire: het werk blijft wel, maar het moet alleen goedkoper uitgevoerd – in dit geval door vrijwilligers. Dit mag de regering niet accepteren’.

Het kabinet is van plan om zorg vanuit de AWBZ over te hevelen naar gemeenten. Deze plannen zijn nog niet besproken in de Tweede Kamer en nu al lopen zorginstellingen en thuiszorgorganisaties vooruit op de plannen.

Meerdere zorgaanbieders hebben inmiddels al ontslagen aangekondigd. Leijten wil dat de staatssecretaris onmiddellijk ingrijpt en dit massaontslag tegenhoudt. Leijten: ‘Ik wil van de staatssecretaris weten hoe hij erover denkt dat Philadelphia over 2012 een winst van zeven miljoen euro maakte en nu toch zoveel ontslagen aankondigt. Philadelphia heeft een eigen vermogen van 45 miljoen euro.

Leijten heeft ook gevraagd of de personeelsleden die ontslagen worden ook een vertrekbonus meekrijgen van 83.400 euro, net als de vorig jaar vertrokken bestuurder van Philadelphia.

Betrokken SP'ers