De Jong: Europese expertgroepen niet meer helemaal in de greep van grote bedrijven

Op initiatief van de SP zijn een jaar geleden met de Europese Commissie afspraken gemaakt over een volledige hervorming van de 900 expertgroepen van de Commissie. Doel is ervoor te zorgen dat de groepen niet meer worden gedomineerd door de lobbyisten van grote bedrijven, door ook het MKB, de vakbeweging, consumenten- en milieuorganisaties goed vertegenwoordigd te laten zijn in deze adviesgroepen. De groep gelijkgezinde Europarlementariërs die onder leiding van SP-Europarlementariër Dennis de Jong de gesprekken met de Commissie voerde, maakt vandaag de tussenbalans op . De Jong: ’Het is nog geen tijd voor een feestelijke afronding van onze werkzaamheden. Er is nog steeds veel mis en daarom hebben we een geactualiseerde wensenlijst ingediend bij de Commissie. Tegelijkertijd hebben we waardering voor het feit dat er al aardige vooruitgang is geboekt en de expertgroepen veel transparanter functioneren dan een jaar geleden.’

Dennis de Jong

De Europarlementariërs maken zich zorgen om een aantal knelpunten. De Jong: ‘Nog steeds zijn de grote bedrijven oververtegenwoordigd in de expertgroepen en niet alle relevante informatie over samenstelling en resultaten van expertgroepen is op de website van de Commissie te vinden. Bij de oprichting van nieuwe expertgroepen moeten NGOs de mogelijkheid hebben in te tekenen. Dat is in het afgelopen jaar lang niet altijd gebeurd en moet nu echt de afspraak zijn.’ Ook willen de Europarlementariërs met Vice President Sˇefcˇovicˇ regelen dat nationale experts van bijvoorbeeld vakbonden of kleine winkeliersorganisaties worden toegelaten. Voor deze kleinere organisaties moet er ook snel werk worden gemaakt van de speciale onkostenregeling waardoor deze groepen in staat zijn om naar Brussel te komen en het werk voor de expertgroep voor te bereiden. Tegelijkertijd blijven een aantal afdelingen van de Europese Commissie nog steeds vooral de vertegenwoordigers van grote bedrijven uitnodigen om als expert over nieuwe en bestaande Europese regels te oordelen.

Nadat het Europees Parlement in 2011 het budget voor alle expertgroepen van de Commissie van 2012 is bevroren is in september 2012 gestart met de gezamenlijke werkgroep van het Europees Parlement en de Europese Commissie. De Jong: ‘Aan het begin van ons werk was voor de Commissie niet eens duidelijk welke expertgroepen er allemaal waren, we zijn na een jaar werken echt veel verder. Al stelt lobby-waakhond ALTER-EU in haar vandaag uitgekomen rapport over expertgroepen terecht dat er nog veel werk te doen is.’ Er zijn op dit moment ongeveer 900 expertgroepen actief. Hoewel er veel verschillende soorten expertgroepen zijn, geeft een aantal zwaarwegende adviezen aan de Europese Commissie en heeft daarmee veel invloed op Europese regelgeving.