nieuws

Van Gerven: Alle seinen op rood voor eigen risico

94 procent van de huisartsen krijgt patiënten op het spreekuur die uit angst voor een hoge rekening afzien van noodzakelijke zorg. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging ‘Schrikbarende resultaten, de tweedeling in de zorg rukt steeds verder op', aldus SP-Kamerlid Henk van Gerven in het zoveelste Kamerdebat met minister Schippers over het eigen risico. Minister Schippers (VVD) negeert deze signalen en de coalitie van PvdA en VVD verhoogt het eigen risico ook volgend jaar naar 360 euro.

Een ruime meerderheid van de huisartsen ziet wekelijks patiënten die zorg mijden uit angst voor een hoge rekening. Een kwart van de huisartsen ziet ze zelfs dagelijks. ‘Steeds meer mensen zijn afgesloten van goede zorg’ zegt Van Gerven, ‘Zij zien af van het halen van noodzakelijke medicijnen of gaan niet naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, met alle ernstige gevolgen van dien.’ Het zijn vooral de meest kwetsbare patiënten die verstoken blijven van zorg. Bijvoorbeeld mensen met psychische problemen die worden doorverwezen naar een GGZ-instelling maar vervolgens niet gaan.

Ook komen er steeds meer mensen in grote financiële moeilijkheden door de hoge premies en het hoge eigen risico. Zo wijzen de laatste cijfers erop dat het aantal mensen dat deze kosten niet meer kan betalen snel groeit. Onderzoeker Independer verwacht een groei met tienduizenden tot 340.000 aan het eind van dit jaar. ‘Onacceptabel’ zegt Van Gerven: ‘Wat mij betreft staan alle signalen voor het eigen risico op rood en bouwen we het eigen risico zo snel mogelijk af.’

Betrokken SP'ers