nieuws

Nederlandse missie in Mali vol risico’s

Een Nederlandse militaire missie in Mali bevat grote risico’s. Volgens een artikel in de Volkskrant gaat het om een missie 'in het hoogste geweldsspectrum, met commando’s achter de vijandelijke linies en gevechtshelikopters.' SP-Kamerlid Jasper van Dijk velt een definitief oordeel als er over twee weken een besluit ligt, maar hij is zeer kritisch over ondoordachte deelname aan een missie, louter vanwege het herstellen van 'reputatieschade'.

Volgens de reconstructie in de Volkskrant heeft Nederland een 'geschonden internationale reputatie' door getreuzel over deelname aan eerdere missies in Mali. Nu is er vooral nog vraag naar een veel gevaarlijker missie achter de vijandelijke linies. Mogelijk stuurt Nederland 400 militairen, inclusief commando’s en gevechtshelikopters. Van Dijk: ‘In het artikel worden allerlei dubieuze redenen genoemd om mee te doen aan de missie: reputatieschade, de bezuinigingen op defensie en een zetel in de Veiligheidsraad. Dat zijn bijzaken, terwijl het gaat om een militaire missie met grote gevaren.’

Van Dijk: ‘Meedoen aan een missie om je reputatie te herstellen lijkt me de verkeerde reden. Het moet gaan om de vraag of het zinvol is dat Nederland bijdraagt aan de missie. Daarover zijn nog veel vragen: wat zijn de risico’s en gevaren van gevechten tegen jihadisten? Vallen de Nederlandse commando’s onder Frans bevel? Wordt voldoende rekening gehouden met de belangen van de verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Toearegs? Draagt de VN-missie werkelijk bij aan vrede en veiligheid in de regio en in de wereld?’ Van Dijk wil een onderbouwd antwoord op dergelijke vragen, voordat de SP kan instemmen met deelname aan de missie.

Betrokken SP'ers