nieuws

Leijten: zorgbezuiniging leidt tot massaontslag

De bezuinigingen in de ouderenzorg, jeugdzorg en thuiszorg zal leiden tot een verlies aan van 57.000 tot 120.000 banen in 2017, dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in de zorg en welzijnssector. Leijten: ‘Dit rapport toont aan dat het kabinet mensen die werken in de zorg hun baan ontneemt en erger nog, vele hulpbehoevende mensen zonder zorg zal laten zitten. Dit beleid moet zo snel mogelijk van tafel’.

Het rapport is onderdeel van de langverwachte prognose voor de arbeidsmarkt in zorg en welzijn en maakt een zeer gedetailleerde uitsplitsing naar opleiding en beroep. Leijten: ‘Vooral in de huishoudelijke zorg zijn de klappen fors en wordt er een netto werkloosheid van 24 duizend banen voorzien. In dat scenario wordt er nog gerekend op herplaatsing van ontslagen medewerkers. Ook in de jeugdzorg en de ouderenzorg wordt een fikse daling van personeelsvraag verwacht. Het is dramatisch dat we mensen die nu in de zorg werken moeten gaan ontslaan, terwijl we ze in te toekomst allemaal weer nodig zullen hebben’.

Het rapport heeft Leijten in handen gekregen via een tip en kon het toen op internet bestuderen. Dat het rapport niet eerder naar de Kamer is gestuurd zint Leijten voor geen meter. Leijten wil zo snel mogelijk een debat over het ‘onder de pet houden’ van het cruciale rapport.: ‘Is dit rapport bewust achtergehouden om zo min mogelijk discussie bij de begroting te hebben? Om de regering goed te kunnen controleren moeten we alle beschikbare informatie over het kabinetsbeleid krijgen, zeker ook dit rapport dat al in augustus klaar was en waar het ministerie nauw bij betrokken is.’

Betrokken SP'ers