nieuws

Bashir: Maak einde aan eerste en tweede klas in trein

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat er een einde komt aan het verschil tussen de eerste en tweede klas in de trein. 'Een verschil in klassen is niet meer van deze tijd. Met het afschaffen zal de trein ook aantrekkelijker worden voor reizigers. Nu is er vaak nog zat ruimte in de eerste klas terwijl de tweede klas uitpuilt van de reizigers. Wat mij betreft zijn nieuwe treinen standaard volledig eersteklas. Door dit verschil op te heffen worden de treinstellen beter benut', aldus Bashir.

Voor de SP is het openbaar vervoer een publieke voorziening waar de kwaliteit hoe dan ook van op orde moet zijn, ongeacht hoeveel je betaalt. Bashir: ‘Het is van de gekke dat vele forensen in de spits als haringen in een ton worden vervoerd, terwijl een er half lege coupés zijn. Ik vind het niet meer dan normaal dat iedereen gewoon op een comfortabele manier wordt vervoerd door de NS.'

‘Ik begrijp dat dit niet van vandaag op morgen kan worden gerealiseerd, maar wanneer nieuwe treinstellen worden besteld of huidige worden opgewaardeerd is het een goed moment om er voor te zorgen dat de hele trein van alle gemakken wordt voorzien. Dan wordt de trein ook echt aantrekkelijker en zullen meer mensen de trein pakken. Uiteraard heb ik begrip voor reizigers die nu zeggen dat ze reizen met eerste klas omdat ze daar rustig kunnen werken. Daarom houden we vast aan de stiltecoupés door de hele trein,’ aldus Bashir.

Betrokken SP'ers