nieuws

Zware kritiek Raad van State op bezuiniging gefinancierde rechtshulp

Tijdens Prinsjesdag bleek staatssecretaris Teeven niet 85, maar 91 miljoen euro te willen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Bovenop de eerder ingezette bezuinigingen onder Rutte I komt de totale bezuiniging uit op ruim 156 miljoen euro. Een kaalslag, waardoor de rechter voor duizenden mensen onbereikbaar wordt. Al eerder waarschuwde SP-Kamerlid Jan de Wit voor de dramatische gevolgen voor de toegang tot het recht.

Deze week heeft ook de Raad van State flink uitgehaald naar de ‘visieloze maatregelen’ van dit kabinet. De Raad van State stelt onder meer dat door de forse herziening van de gefinancierde rechtshulp ‘het risico bestaat op belemmering van het recht op toegang tot de rechter, zoals dat voortvloeit uit de Grondwet, het Europees Mensenrechtenverdrag en de Grondrechten van de Europese Unie’.

'Dat is nogal wat, zo’n opdonder van de Raad van State. En dan ging dit advies alleen nog maar over de eerdere bezuinigingen van 65 miljoen euro! Moet je nagaan welke gevolgen de bezuinigingen hebben op de toegang tot de rechter als er nog eens 91 miljoen wordt gesneden. Ik hoop dat de regering deze tik op de vingers serieus neemt en de bezuinigingen niet doorzet', aldus Jan de Wit.

Niet alleen de Raad van State en de SP maken zich zorgen. De Advocatenorde sprak deze week naar aanleiding van de justitiebegroting al over het verdere verval van de rechtsstaat. Ook de Raad voor de Rechtspraak en de sociale advocatuur hebben hun zorgen geuit. De Wit: 'Overal staat het licht op rood, maar dit kabinet dendert gewoon door. Onverstandig: het recht op juridische bijstand en de toegang tot de rechter zijn belangrijke grondrechten die gekoesterd en beschermd moeten worden.'